Hlavní obsah

„Vakcíny zabíjí,“ navádí web. Za vedlejší účinek považuje i přeměnu v Hulka

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Českým prostorem sociálních sítí se šíří další z covidových polopravd vysílající znepokojivou zprávu – vakcíny zabíjejí. Zpráva se však opírá o databázi, která za vedlejší příznak očkování přijala i transformaci v Hulka.

Článek

Dezinformace, lži, hoaxy a alternativní fakta o covidu-19. České Ministerstvo zdravotnictví na svém webu nabízí přehled nejrozšířenějších mýtů o koronaviru. V českém internetovém prostředí se však v posledních dnech prosazuje další, který by dle členění stránek ministerstva mohl zapadat do první kolonky: Vakcína je údajně škodlivá.

Zraky se nyní upínají k těm, kteří si už covidovým očkováním prošli. Ačkoli mnohé alternativní weby varují před aplikací „čehokoli, co musí být chlazeno na minus 70 stupňů“, a i když existují stovky zpráv o úmrtích lidí po očkování vakcínou, nemusí to nutně znamenat, že vakcína byla jejich příčinou.

Novinové titulky však hovoří jinak a člověka, pro kterého čerpání informací u titulků začíná i končí, mohou znepokojit.

USA: Tisíc mrtvých za dva měsíce

„Očkování proti koronaviru: Tisíc mrtvých v USA za pouhé dva měsíce!“ hlásá například titulek rakouského serveru Wochenblik. V různých obměnách jde o poměrně časté zprávy – píše se o počtech mrtvých po očkování, zemřelých dobrovolnících po vakcínových testech, úmrtí po očkování v pečovatelských domovech. Pro člověka, pro kterého přijímání informací přečtením titulku začíná i končí, však takové případy mohou působit velice znepokojivě.

Foto: Wochenblick.at

Titulek doprovodil server i „příhodnou“ fotografií.

Tyto zprávy vedle vyvolávání nedůvěry u veřejnosti nahrávají antivakcinačním skupinám a dezinformátorům omílajícím další hoaxy a polopravdy. I v českém prostředí sociálních sítí se v posledních dnech prosadil německy psaný článek odkazující k tisícovce mrtvých za dva měsíce očkování v USA. Příspěvek má stovky sdílení a pro svou na první pohled profesionální strukturu si žije vlastním životem.

Varovný systém

Text se opírá o data amerického systému včasného varování (Vaccine Adverse Events Reporting Systém, zkr. VAERS). Systém VAERS před dvaceti lety založilo Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) v USA s cílem shromažďovat informace o problémech lidí po všech typech očkování. Obdobný systém používá i Spojené království pod označením Yellow Card Scheme.

Problémem americké databáze je fakt, že do systému může vložit záznam kdokoli. „VAERS je pasivní systém podávání zpráv, což znamená, že spoléhá na jednotlivce, kteří zasílají zprávy o svých zkušenostech CDC a Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). VAERS není navržen tak, aby určoval, zda vakcína způsobila zdravotní problém, ale je obzvláště užitečný pro detekci neobvyklých nebo neočekávaných vzorců hlášení nežádoucích účinků, které by mohly naznačovat možný bezpečnostní problém s vakcínou,“ vysvětluje oficiální web.

Seznam zemřelých po očkování před nedávnem na Facebooku zveřejnila například skupina Learn the Risk. „Muž, 25 let. Očkovaný 22. prosince 2020. Neodpovídal na telefonáty a našli ho mrtvého doma 1. 1. 2021. Naočkován vakcínou Moderna,“ hlásá první z téměř 30 záznamů uvedených v příspěvku z 9. února.

Bez dalšího kontextu však takové zprávy vyznívají, že covidové vakcíny přímo způsobují úmrtí desítek lidí nehledě na věk a další okolnosti. Samotné americké agentury provozující VAERS ale varují před chybnou interpretací dat.

To však už samotné masově sdílené posty nezmiňují.

K únoru bylo v USA proti covidu naočkovaných necelých 42 milionů lidí. Dle systému VAERS bylo 85 procent zemřelých starších 60 let, většina z nich byla ve věku 70 až 89 let. Chybí však pitevní údaje či vyjádření lékařů, které by pravost těchto údajů jakkoli potvrzovaly. Přesto však příspěvky, které VAERS berou jako jasný a důvěryhodný zdroj, mylně naznačují, že pravým viníkem úmrtí je vakcína.

Transformace v Hulka

Za nežádoucí účinek je považován zdravotní problém, který vznikne po aplikaci vakcíny. VAERS přijímá a zaznamenává veškerá hlášení nežádoucích účinků a americká vláda uznává, že „hlášení mohou obsahovat neúplné, nepřesné, náhodné nebo neověřitelné informace“. Jeden příklad pro ilustraci nedostatků, které systém přináší – jeden z lékařů pro PolitiFact přiznal, že i on do VAERS vložil hlášení. V něm uvedl, že jej vakcína přetvořila v komiksovou postavu Hulka. CDC potvrdilo, že jeho report VAERS přijal a stal se součástí nežádoucích účinků očkování.

Podle odborníků na vakcíny by měl být systém hlášení považován spíš jako podklad pro „vytváření hypotéz“, které vědcům pomohou rozhodovat, na které negativní vedlejší účinky se zaměřit. Jako tomu bylo například v roce 1999, kdy tato hlášení pomohla lékařům dojít ke zjištění, že je vakcína proti rotaviru spojována s formou střevní obstrukce nazývané intususcepce, uvedl Paul Offit, ředitel Centra pro vzdělávání vakcín v dětské nemocnici ve Filadelfii. Vakcína tak byla stažena z trhu.

Antivakcinační kampaň

Zprávy o úmrtích po očkování Američanů pak široce zahnízdily například v Indii. Místní média se ohánějí tiskovou zprávou Health Defense, protivakcinační advokační skupiny vedené Robertem F. Kennedym Jr., který je známý výrobou dezinformací o vakcínách a protivakcinační propagandou.

Ačkoli titulek tvrdí, že data pocházejí z „vládní databáze“, ve skutečnosti pocházejí z Národního informačního centra o vakcínách, které je popisováno jako „nejsilnější antivakcinační organizace v Americe“. Samotné centrum pak přiznává, že informace čerpá právě z databáze VAERS.

Obdobné případy úmrtí po očkování prosvištěly mediálním prostředím po celém světě – Rakousko, Jižní Korea, Německo, Španělsko, Spojené státy, Norsko, Belgie nebo Peru. Ve většině případů odborníci na zdravotnictví však nenašli příčinnou souvislost mezi očkováním a úmrtím.

Například ve Spojeném království evidují 143 hlášení o úmrtí krátce po očkování – žádné z nich jím však přímo nebylo zaviněno. „Většina z těchto hlášení se týkala starších lidí nebo lidí se základním onemocněním. Přezkum jednotlivých hlášení a vzorce hlášení nenaznačují, že vakcína hrála při smrti roli,“ vysvětluje Regulační agentura pro léčivé přípravky a zdravotnické výrobky (MHRA).

V den vzniku tohoto článku bylo podle trackeru Bloombergu podáno více než 359 milionů dávek ve více než 120 zemích. Do bližšího přezkoumání článků informujících o úmrtí po covidovém očkování se pustil například server Deutsche Welle.

Rakousko: Po očkování zemřela zdravotní sestra

V Rakousku se objevily zprávy o 49leté sestře, která zemřela na krvácivou poruchu krátce po očkování. Jiná žena měla zemřít na plicní embolii. Rakouský úřad pro bezpečnost ve zdravotnictví (BASG) nařídil, aby byly zbývající dávky AstraZeneky zlikvidovány, přestože úředníci nezjistili „žádnou příčinnou souvislost mezi očkováním“ a úmrtími.

Výbor pro hodnocení farmakovigilančních rizik (PRAC) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) rovněž uvádí, že „dosud dostupné informace naznačují, že počet tromboembolických příhod u očkovaných osob není vyšší než v běžné populaci.“

K 10. březnu 2021 bylo u 5 milionů lidí očkovaných vakcínou AstraZeneca v Evropě zaznamenáno 30 případů tromboembolických příhod.

Kvůli vyšetřování vedlejších účinků některé země dočasně stoply používání AstraZeneky:

Jižní Korea: Po očkování zemřelo hned několik lidí

K 15. březnu v Jižní Koreji podle Korejské agentury pro kontrolu a prevenci nemocí (KDCA) zemřelo po očkování 15 lidí. Všem byla podaná AstraZeneca, kterou v zemi očkují jen osoby mladší 65 let. Téměř všichni zesnulí měli již dříve zdravotní potíže, jako jsou cerebrovaskulární nebo kardiovaskulární onemocnění. Ostatní pak zkoumala KDCA podrobněji. „Došli jsme k předběžnému závěru, že lze vyloučit souvislost mezi vedlejšími účinky očkování a úmrtím těchto pacientů,“ uvedl zástupce vedoucího komunikace agentury Seung-ho Choi pro DW. Agentura jako příčinu smrti vyloučila i závažné alergické reakce nebo anafylaxe. Vyšetřování však dále pokračuje.

Německo: 113 mrtvých a nakažení po očkování

113 hlášených úmrtí v Německu zkoumal Institut Paula Ehrlicha (PEI). Zemřelým bylo v rozmezí mezi 46 a 100 lety a zemřeli jednu hodinu až 19 dní po podání vakcíny. 20 z těchto 113 lidí zemřelo po nákaze covidem-19 (19 z nich dostalo pouze jednu dávku vakcíny, poslední případ je v šetření). „Byli to velmi vážně nemocní pacienti s mnoha zásadními chorobami, jako jsou karcinomy, srdeční choroby a arteriosklerotické změny,“ řekla o zbývajících zesnulých vedoucí odboru bezpečnosti PEI Brigitte Keller-Stanislawski. Ochrana po očkování nastává sedm až 14 dní po druhé dávce v závislosti na druhu vakcíny, takže onemocnění po první dávce se nevylučuje.

Norsko: Úmrtí v pečovatelském domově

Poměrně známým se stal případ norského pečovatelského domu, kde k 26. lednu 2021 zemřelo 33 lidí. Ani v tomto případě vyšetřování nedošlo k závěru, že by smrt nastala v přímé souvislosti s očkováním. „Mnoho obyvatel ošetřovatelských domů, kteří byli doposud očkováni, jsou velmi křehcí nebo nevyléčitelně nemocní pacienti. Každý den zemře v norských pečovatelských domech nebo jiných podobných zařízeních průměrně 45 lidí,“ uvádí vyšetřovací zpráva.

Případy prošetřoval také PRAC, který ve zprávě uvedl, že „přezkum neodhalil žádné obavy týkající se bezpečnosti“, a dodal, že „věrohodným vysvětlením úmrtí se jeví doprovodné nemoci. U některých jedinců byla paliativní péče zahájena již před očkováním.“

Peru: Mrtvý dobrovolník

Spojování očkování s náhlým úmrtím se netýká jen „západních“ vakcín. Peruánská Univerzita Cayetano Heredia nedávno musela přerušit výzkum čínské vakcíny Sinopharm. Jeden z účastníků pokusu nečekaně zemřel na zápal plic související s covidem-19. Následně bylo zjištěno, že dobrovolníkovi nebyla vakcína vůbec podána, byl totiž ve skupině, která dostala placebo.

Úmrtí po čínské vakcíně Sinovac hlásí Hongkong. Ze dvou známých případů úmrtí jeden z nich neměl s očkováním souvislost. Příčina smrti u 55leté ženy, kterou krátce po očkování postihla mrtvice, se zatím vyšetřuje.

Reklama

Doporučované