Hlavní obsah

Valachová chce „vymazlené“ základní školy: 24 dětí ve třídě. Rozdělí se na matematiku i češtinu

Rozhovor s ministryní školství Kateřinou Valachovou: Popsala, co chce změnit.

 

Reklama

Ministryně školství v rozhovoru pro Seznam oznámila několik zásadních novinek, které hodlá prosadit. Zásadní změnu by podle ní měla doznat i víceletá gymnázia.

Článek

Do českého školství po dlouhé době pronikly zásadní změny: Právě začínají první jednotné přijímací zkoušky na střední školy, noví středoškoláci budou také první, které za čtyři roky čekají povinné maturity z matematiky. Školy budou financovány podle nových pravidel a kariéru a výplatu učitelů nově určí kariérní řád, schválený koncem minulého týdne Poslaneckou sněmovnou.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) ale v rozhovoru pro Seznam popsala další plánované změny. A není jich právě málo.

Omezit odliv žáků na víceletá gymnázia

Jedna z nich se týká například proměny výuky matematiky, aby skládání maturity z tohoto předmětu nebylo pro studenty takovým strašákem jako dosud. „Všechna gymnázia budou moci využít toho, že budou hodiny matematiky dělit, tedy vzdělávat v menších počtech dětí,“ uvádí Valachová jednu z novinek.

Dělení tříd na dvě části hodlá prosadit i při výuce českého a cizího jazyka a navíc: „Byla bych ráda, kdybychom na celém území republiky pracovali s počtem čtyřiadvacet dětí ve třídě,“ říká Valachová. V současnosti nejsou výjimkou ani třídy s více než třemi desítkami žáků.

Ministryně školství plánovanými změnami bojuje proti dvěma trendům posledních let. Jednak čím dál větší poptávce rodičů po soukromých základních školách a jednak odlivu žáků na víceletá gymnázia, jichž Kateřina Valachová není vůbec přiznivkyní. Valachová se proto chce soustředit na zlepšení kvality základních škol, aby byly – jak sama říká – vymazlené. A časový horizont si ohraničila rokem 2020.

Jak chce ministryně omezit počet žáků odcházejících na víceletá gymnázia? Jak vybírala školu pro svou dceru? Maturovala ona sama z matematiky, když to ještě nebylo povinné? A jaké jsou její další politické ambice?

I na tyto otázky ministryně odpovídá ve videorozhovoru umístěném nahoře v tomto textu. 

Reklama

Doporučované