Hlavní obsah

Další výměna ve vládě. Premiér poslal na Hrad jméno Stanislav Štech

Premiér Bohuslav Sobotka po setkání s ministryní školství Kateřinou Valachovou.

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman dal najevo, že s odvoláním ministryně školství Kateřiny Valachové nebude spěchat.

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka odeslal prezidentovi ohlášenou demisi ministryně školství Kateřiny Valachové (oba ČSSD). Zároveň navrhl jejího nástupce ve funkci, dosavadního náměstka Stanislava Štecha, někdejšího dlouholetého prorektora Univerzity Karlovy.

Prezident Miloš Zeman naznačil, že s přijetím demise možná počká.

Ministryně školství se rozhodla rezignovat poté, co propukla aféra se státními dotacemi na sport, v níž figuruje jako jedna z obviněných její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Blízkou přítelkyni fotbalového bosse Miroslava Pelty policie podezírá, že se podílela na rozdělování dotací mimo rámec závazných pravidel.

Ministryně Valachová nejprve oznámila, že aféru ustojí, několik hodin po tomto výroku ale po nátlaku premiéra Sobotky zveřejnila svůj úmysl rezignovat.

Prezident Zeman se chce s Valachovou sejít. Uvedl, že ji bude přemlouvat, aby si rezignaci rozmyslela, protože Valachová má podporu velké části odborné veřejnosti. Za jednu z variant označil možnost, že by nechal ministryni v demisi do konce funkčního období. Měnit ministry pět měsíců před volbami podle Zemana není rozumné.

Reklama

Doporučované