Hlavní obsah

Valachová líčí, jak vyučovala Peltu v čerpání dotací. Marně

Sportovní prostředí je ve svodech nebezpečnější než ostatní agendy, zjistila politická hvězda ČSSD.

 

Reklama

„Jsem nakrknutá, zelený trávník teď vidím červeně. Nejsem si jistá, jestli ještě někdy navštívím nějaké fotbalové utkání," zlobí se končící ministryně školství Kateřina Valachová.

Článek

Odstupující ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD popisuje v otevřeném rozhovoru pro Seznam Zprávy „tečku mezi oči". Tím myslí aféru kolem sportovních dotací, kvůli níž rezignovala a jejichž rozdělování šetří protikorupční policie.

Valachová totiž svěřila křeslo náměstkyně pro sport své blízké přítelkyni z Brna Simoně Kratochvílové. Ta je dnes ve vazbě společně s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou.

„Je to tečka mezi oči, protože jsem jí absolutně věřila, neměli jsme ani žádné podezření," říká Valachová.

Končící ministryně konstatuje, že sportovní prostředí je v „těchto svodech" nebezpečnější než ostatní agendy. „Což není žádná omluva. Ale faktem je, že skoro všichni předchozí náměstci pro sport měli problémy s policií nebo byli dokonce odsouzeni," připomíná Valachová.

Neměl by pak stát zcela změnit systém financování sportu, když to jinak končí trestnou činností? „Velmi často jsem musela některým sportovním svazům vysvětlovat, že existují nějaká pravidla pro rozdělování dotací a nakládání s penězi od státu," říká.

Nejvíc práce s vysvětlováním pravidel a transparentnosti měla právě na Fotbalové asociaci ČR. Několikrát prý dokonce řekla jejímu předsedovi Miroslavu Peltovi, aby si uvědomil, že už skončila 90. léta.

„Snažila jsem se pana Peltu po celou dobu ve funkci edukovat v oblasti práva a dotačního řízení. To se mi zjevně nepovedlo, selhala jsem jako ministryně školství, jako pedagog," říká Valachová. „Jsem hodně nakrknutá a dnes si nejsem jistá, jestli ještě někdy navštívím fotbalové utkání. Zelený trávník vidím červeně."

Reklama

Doporučované