Hlavní obsah

Valachová: Ministr pro sport by na olympiádě scházet neměl. Národní kasičku by to nic nestálo

Rozhovor s Kateřinou Valachovou o olympiádě a financování sportu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jako ministryně školství jela Valachová před dvěma lety do Ria, teď do Koreje cestoval jen šéf Senátu.

Článek

Kateřina Valachová, poslankyně za sociální demokracii, je přesvědčena, že ministři, kteří mají ve své péči sport, by na olympijských hrách scházet neměli.

„Je to vlastně v popisu jejich práce, v jiných zemích je to standardní,” říká politička, která v létě 2016 navštívila jako tehdejší ministryně školství, mládeže a tělovýchovy olympiádu v brazilském Riu.

Letos na zimní olympijské hry do Koreje zamířil jediný přední český politik, a to Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR.

„V minulosti čeští sportovci na olympiádách velmi oceňovali i přítomnost prezidenta republiky, letos museli vzít zavděk tím, že je přišel pozdravit slovenský prezident Andrej Kiska,” poznamenala Kateřina Valachová v rozhovoru pro Seznam.

Přítomnost ministra s gescí pro sport podle Valachové otevírá na olympiádách pracovní pole pro sportovní diplomacii i možnost, aby se politik, který je má na starosti, setkal se sportovci napřímo a získal bližší zkušenost spojenou s tím, jak by jim mohl pomoci.

„Národní kasičku návštěva ministra na olympiádě nic nestojí, to hradí Mezinárodní olympijský výbor. Je to škoda, přála bych českým olympionikům, aby teď byl jejich ministr Robert Plaga s nimi,” zmiňuje Valachová jméno ministra školství z prvního kabinetu, který se Andrej Babiš pokusil po říjnových volbách sestavit, ale nezískal pro něj důvěru ve Sněmovně.

Sám premiér v demisi ministrům účast na olympijských hrách nedoporučil.

Co si Kateřina Valachová myslí o myšlence zřídit vládní agenturu pro sport? Proč podporuje Milana Hniličku v roli vládního zmocněnce pro oblast sportu? Kam do sportovního prostředí by podle ní měly prioritně směřovat státní finance? To vše se dozvíte ve videu nad tímto textem.

Reklama

Doporučované