Hlavní obsah

Valachová se chystá na Babiše: Jsem bojovná ministryně. A vzteklá maminka

Selfie tyč, telefon a rozhovor v autě: S Kateřinou ValachovouVideo: Václav Dolejší

 

Reklama

Ministryně školství chce na příští rok vydobýt o dalších 20 miliard korun navíc. Teď vymýšlí taktiku, jak o tom přesvědčit ministra financí.

Článek

Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD se chystá na důležitou schůzku s ministrem financí Andrejem Babišem. Chce po něm navýšení rozpočtu pro školství na příští rok o rekordních 20 miliard korun.

Jak ho míní přesvědčit? „Já jsem nejenom bojovná ministryně, ale i vzteklá maminka dvou dětí ve veřejných školách, a myslím si, že je na čase ten dluh školám splatit," emotivně pálí Valachová.

Už letos si přitom vydobyla rekordní růst své kapitoly o téměř 14 miliard korun na celkových 156 miliard.

Další peníze teď chce hlavně na slibovaný růst platů učitelů, ale také na výstavbu mateřských a základních škol v místech, kde jsou dnes přeplněné třídy. S miliony počítá také na rozšíření družin, což je dnes velmi častý požadavek rodičů.

Co tedy funguje na Babiše? „Tvrdá argumentace a neustupovat. Rozhodně k němu nechodím s čepicí. Já chodím s hlavou vztyčenou a hlavně připravená, co se týká čísel. Školství rozhodně není černá díra, ale investice," říká Valachová.

Nyní začíná tradiční sezona přípravy státního rozpočtu, kdy jednotliví členové vlády nejprve chodí za ministrem financí se svými požadavky na rok 2018. Kromě Valachové žádá velké navýšení také třeba Milan Chovanec (ČSSD) na bezpečnost.

„Vím o tom. A můj základní argument je: Milí kolegové, milí ministři, včetně pana ministra vnitra, ve školách to všechno začíná. Pokud chcete mít opravdu připravené a vzdělané třeba budoucí policisty, potřebujeme podpořit základní a střední školy, to je neoddiskutovatelný fakt," reaguje Valachová a dodává: „Dlouhé roky, asi tak posledních dvacet let, všichni mluvili o tom, jaká je školství priorita, ale zůstávalo to jen na papíře. Teď to měníme."

Reklama

Doporučované