Hlavní obsah

Valachová: V tom bytě jsem byla s náměstkyní dvakrát. Ale bez Pelty

Foto: Profimedia.cz

Kateřina Valachová (vpravo) si do Prahy přivedla jako svou pravou ruku Simonu Kratochvílovou (se šálem vlevo). Na ministerstvu se pak začaly dít věci, které zaujaly policii.

Reklama

Už nějaký čas předtím, než policie udeřila a obvinila Miroslava Peltu a spol. z machinací kolem sportovních dotací, komunikovala tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová s Národní centrálou pro boj s organizovaným zločinem.

Článek

Na jaře roku 2017 se Kateřina Valachová, tehdy ministryně školství za ČSSD, dozvídala z regionů od řady lidí, působících ve sportovní oblasti, že se šíří zvěsti, jak už jsou zase všechny dotace dávno zákulisně rozhodnuté. „Tak jim to prý seshora vzkázali. To mě šokovalo a velmi rozzuřilo,“ vzpomíná Kateřina Valachová.

Pobízela prý dotyčné, aby podali podnět ke kontrole. „Nechtěli to ale udělat. Báli se, že pak už nikdy nic nedostanou a že já je nebudu umět ochránit.“

Proto tehdejší ministryně školství nařídila ve sportovním odboru kontrolu mailové korespondence. Čtyři měsíce zpět. Hledala úniky informací a dva úředníci dostali následkem toho výpověď takříkajíc na hodinu.

S nelibostí tehdy sledovala celou akci ministerská náměstkyně Simona Kratochvílová a její guru Miroslav Pelta, předseda fotbalové asociace. Alespoň tedy podle policejních odposlechů zanesených v jejich obžalobě, do které měla redakce Seznam Zpráv možnost nahlédnout.

Pelta: Chce nás řídit holka z okresního přeboru

Kratochvílová se Peltovi 3. dubna 2017 svěřila, že byla s ministryní u advokátky, kde řešili návrh Valachové podat trestní oznámení na zaměstnance odboru. „Což by byla katastrofa,“ odtušila tehdy Kratochvílová. Obávala se, že by se pak začalo i hloubkově zkoumat, kdo dal komu v dotačním řízení kolik bodů a proč.

Právě manipulace s úředníky ministerstva či se členy komisí, zřízenými k posuzování žádostí, jsou jedním z důležitých bodů, které obžaloba Simoně Kratochvílové, leckdy navedené od Miroslava Pelty a dalších, vyčítá a nachází v tom její trestní odpovědnost.

Foto: ČTK

Simona Kratochvílová, skrývající se pod kapucí, míří k soudu, který rozhodoval o její vyšetřovací vazbě

Pelta tehdy v rozhovoru s Kratochvílovou k nápadu ministryně podat trestní oznámení podotkl, že jde o udávání, jež on považuje za charakterovou vadu. A zároveň krok, kterým by podle něj Valachová poškodila sama sebe, sociální demokracii i celé ministerstvo. „Ona vůbec neví, jak to funguje. Já ti mám někdy pocit, že nás chce řídit nějaká holka z okresního přeboru. Chce nám udělat prů..er, ale nakonec to od..ere ona,“ zamyslel se Pelta.

Kratochvílová v té souvislosti podotkla, že „možná bude muset zrušit těch 200 milionů přes Karla Březinu, že pokud ministryně chtěla být paní čistá, tak jí neměla dávat pokyny k prioritám.“ Karel Březina, pražský politik ČSSD, v té době působil jako poradce ministryně Valachové.

Kratochvílová se dále svěřila Peltovi, že o úmyslu ministryně Valachové podávat trestní oznámení debatovala i s Miroslavem Janstou, předsedou České unie sportu. Ten prý byl úplně vzteklý a vyjádřil názor, že by ministryně mohla být kvůli tomuto kroku i odvolána. On že by to prý udělal.

Foto: Profimedia.cz

Při oznamování nominace českých sportovců na OH 2016 nešetřili Miroslav Jansta s Kateřinou Valachovou úsměvy.

A co tedy nakonec Kateřina Valachová v dubnu 2017 udělala? „Informace zjištěné v rámci kontroly na odboru sportu na základě mého příkazu předala bezpečnostní ředitelka ministerstva Národní centrále pro boj s organizovaných zločinem,“ říká Kateřina Valachová, která nyní působí mezi zákonodárci ČSSD v lavicích poslanecké sněmovny.

„Samotné trestní oznámení jsem již tehdy podat nestihla, Národní centrála mi totiž při následném květnovém zásahu na ministerstvu předložila dokumenty svědčící o zločinném spolčení řady osob, které bez mého vědomí, jak tam stálo, měly manipulovat s dotacemi,“ sdělila nyní Valachová redakci Seznam Zpráv.

„Ovšem zároveň mi tehdy policie vzhledem k vyšetřování přísně zapověděla cokoliv sdělovat. Zproštěna mlčenlivosti jsem jako zástupce poškozeného ministerstva a jako svědek až nyní, po třech letech,“ dodává Valachová na vysvětlenou.

V bytě jednou pracovně, jednou soukromě

Jak známo, policie odhalila, že se o rozdělování neinvestičních i investičních dotací nerozhodovalo zdaleka jen na půdě ministerstva. Do celého procesu se lobbisticky nabourávala celá řada osob a podle obžaloby v souvislosti s tím spáchali trestné činy náměstkyně Simona Kratochvílová, zmínění Miroslav Jansta a Miroslav Pelta, stejně jako ministerský úředník Zdeněk Bříza či Jan Boháč, generální sekretář České unie sportu. Ta byla obžalována i coby právnická osoba podobně jako Fotbalová asociace ČR.

Foto: ČTK

Zatčdný Miroslav Pelta "v péči" Policie ČR

Připomeňme pro ilustraci příběh o tom, kterak se Miroslavu Peltovi udělalo podle jeho slov špatně, když zjistil, že má z dotačních programů I, II a V dostat pro Fotbalovou asociaci ČR jen 553 milionů, zatímco on počítal s částkou 581 milionů.

Přes Kratochvílovou a Břízu se tedy podle obžaloby rozjela mašinérie úprav, v jejímž důsledku se Pelta a FAČR dočkali navýšení na 562,6 milionu korun. Státu tak podle policie vznikla újma a dotyční tím spáchali trestný čin. V podobném duchu se po telefonech z iniciativy Miroslava Jansty navyšoval i dotační příspěvek pro Českou unii sportu.

Kateřina Valachová se dušuje, že to všechno probíhalo bez jejího vědomí a za jejími zády. Na policejním výslechu uvedla, že náměstkyni Kratochvílové plně důvěřovala a byla přesvědčena o její loajalitě ke státu a ministerstvu.

Obě ženy se znaly už z Brna, Valachová si ji přivedla na ministerstvo jako šéfku svého úřadu, Kratochvílová uspěla ve výběrovém řízení na náměstkyni. Zprvu v Praze bydlely pod jednou střechou.

V období, které monitorovaly policejní odposlechy, tedy od podzimu 2016 do jara 2017, už ovšem Kratochvílová žila v bytě na Senovážném náměstí, který jí platil Miroslav Pelta. Ten se tam s ní i scházel a řešili tam mimo jiné záležitosti spojené s rozdělováním dotací do sportu. Počítali s tím, že můžou mít policií „napíchnuté“ telefony, nenapadlo je ale, že operativní technika může být umístěna i přímo v bytě.

Inkriminovaný byt ostatně navštívila i ministryně Kateřina Valachová. „S panem Peltou a paní Kratochvílovou jsem nikdy na místě nebyla,“ vyloučila, že by se v bytě v jednu chvíli potkali všichni tři. „Byla jsem tam jen párkrát s náměstkyní, jednou soukromě, jednou pracovně. Žádala jsem ji o vysvětlení v souvislosti s dubnovým interním vyšetřováním resortu. Měla jsem informaci, stejně jako všichni ostatní na ministerstvu, že jde o její soukromý pronajatý byt.“

Foto: Profimedia.cz

Kateřina Valachová (vpravo) v Síni slávy FAČR, kde se u příležitosti otevření Stadionu Přátelství setkala v roce 2016 s Miroslavem Peltou i Jiřím Kejvalem, předsedou ČOV (vlevo)

Jakýkoli svůj podíl na nekalostech na ministerstvu Kateřina Valachová samozřejmě odmítá. Ani text obžaloby jí žádnou takovou roli nepřisuzuje.

Ze strany obžalovaných každopádně přichází jiné hodnocení. Například Miroslav Jansta v Právu shrnul svůj pohled na věc takto: „Jestliže někdo zmanipuluje přidělení dotace a je to v pořádku, a ten kdo to umožnil, tedy ministryně školství Valachová, mluví do médií, jak to všechno bylo v pořádku, a ten, kdo na to upozorní, je stíhán, tak jsme se ocitli v jiném státě a jiném režimu.“ Jansta tedy podle svého výkladu jen upozornil na nedostatky ve výpočtech, které předtím zmanipuloval někdo jiný.

Mantra Kratochvílové: Katka to chce takhle

Redakce Seznam Zpráv hovořila s několika osobami, které v inkriminovanou dobu pracovaly na ministerstvu nebo byly blízké aktivitám spojovaným s rozdělováním dotací.

Podle nich si Kateřina Valachová o celé této problematice udržovala velký přehled, nechávala si průběžně zasílat všechny tabulky. „A kontrolovala každého půl milionu,“ řekl jeden z úředníků, který si však vyžádal anonymitu.

Dobrá polovina pokynů náměstkyně Kratochvílové směrem k úředníkům prý začínala slovy: „Katka to chce takhle.“

V otázce investičních dotací, udělovaných jednotlivým vybraným projektům, padá v obžalobě řada zmínek Kratochvílové či Pelty ve stylu tohle je od premiéra (Bohuslava Sobotky), tohle od Katky, tohle od Karla (Březiny). A jmenují v té souvislosti i kvanta dalších politiků. Ex-ministryně Valachová ovšem na policii odmítla, že by se projekty, s nimiž ji zmíněná dvojice spojovala, měla kdy co do činění.

Kritici Valachové upozorňují na rozdělení investičních dotací z roku 2016, kdy byla zhruba čtvrtina prostředků, určených pro tento dotační program, nasměrována ministerstvem do Jihomoravského kraje, v němž mají vedle Kateřiny Valachové kořeny i další významní představitelé ČSSD. Namátkou tehdejší premiér Bohuslav Sobotka, hejtman Michal Hašek nebo Roman Onderka, v minulosti primátor Brna.

Foto: Profimedia.cz

Silná sestava na vyhlašování Fotbalisty roku, krátce před vypuknutím aféry. Zleva Simona Kratochvílová, Karel Březina, Kateřina Valachová a Bohuslav Sobotka.

Skutečnost, že je mužem až renesanční šíře zájmů a talentů, osvědčoval Miroslav Pelta i v roli analytika politické situace. Jednotlivé trendy přitom vyvozoval z toho, kdo se jak ke komu chová ve VIP prostorách na fotbalových zápasech.

"Naše parťačka. Akorát o tom neví"

Tak například na derby Sparta-Slavia 1. dubna 2017 vypozoroval, že Valachová byla na zápase se Středočechy, „co ji drží“, a že ji premiér Bohuslav Sobotka nepozval k sobě do lóže. Alespoň to tak Pelta vyprávěl Kratochvílové.

Z toho, že Sobotka ministryni školství ignoroval, Pelta vyvodil, že Valachová aktuálně nemá „žádnou pozici. Vnímal to jako důsledek Březinova našeptávání premiérovi, že Kratochvílovou ministryně týrá „a že je regulérní blázen“.

Podle Pelty Valachová nepochopila, kdo jsou její protihráči, že už je to regulérní válka.

Foto: Profimedia.cz

Bohuslav Sobotka (vlevo), v závěru svého funkčního období na kvalifikačním utkání Česko-Německo. Za ním v té době již obviněný Miroslav Pelta, po premiérově levici Roman Berbr s chotí

Janstu prý chtěla Valachová podle Pelty zničit a odstřelit. Aniž by si přitom, opět podle Peltovy analýzy, uvědomila, že Jansta je strůjcem její pozice ve středních Čechách, kde jí sehnal čtyři hlasy. A díky tomu pak Valachová na středočeské kandidátce ČSSD kandidovala ve sněmovních volbách v roce 2017 na druhé pozici.

Aby toho nebylo málo, Pelta uvedl, že Karel (Březina) hovoří o Kratochvílové s premiérem „na rovinu“. A z toho Pelta dovozoval, že právě Kratochvílová je v premiérových očích reálnou ministryní školství.

A jak viděla svou ministryni Simona Kratochvílová? Podle textu obžaloby o ní říkala, že je zvláštní, nikdo si s ní není jistý, ani premiér, ani Andrej Babiš, že všechny děsí, neboť je takový sólo hráč. Prý se s ní nedá pracovat, protože vymýšlí absolutní nesmysly, stále mění zadání a domnívá se, že ji všichni okrádají.

Pelta celou debatu shrnul slovy, že ministryně je „jejich parťačka, akorát o tom neví“.

Poté, co se aféra rozhořela naplno a policie začala rozdávat sdělení o obvinění, stopla Kateřina Valachová zpochybněné dotační programy. A pak z celé věci vyvodila politickou zodpovědnost, když se rozhodla na svou funkci ve vedení ministerstva rezignovat.

Učinila tak ke konci května 2017. Prezident Miloš Zeman odmítl její rezignaci přijmout hned. Dal jí prostor do 10. června, pro případ, že by prý došla k závěru, že svou demisi podala v náhlém hnutí mysli. Valachová ovšem tahle zadní dvířka nevyužila a z Ministerstva školství odešla.

Reklama

Doporučované