Hlavní obsah

Valašské Meziříčí chce dokončit výměnu kontejnerů za polopodzemní

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice postupně rozšiřuje sběr odpadů o další komodity, například jedlé oleje nebo v loňském roce kovy. Kapacita nádob na odpady by se ještě měla rozšířit, radnice navíc chce dokončit výměnu nádob za polopodzemní.

Článek

Město s asi 22 tisíci obyvateli postupně od roku 2010 instaluje zejména na sídlištích velkoobjemové polopodzemní kontejnery, ve městě je jich už 280.

Radnice loni spustila nový systém svozu a likvidace odpadu pro rodinné domy. Jejich majitelé si mohou vedle klasických černých popelnic na komunální odpad zažádat také o odpadové nádoby na papír, plast a bioodpad. „Občanům jsme dosud vydali 2162 kusů nádob na plast, 1774 na papír a 1738 na bioodpad. Do systému, jehož hlavním smyslem je zvýšení efektivity třídění odpadu a snížení nákladů na skládkování, se už zapojilo téměř 100 procent domácností,“ uvedl starosta Robert Stržínek (ANO).

„Operativně reagujeme také na podněty občanů, kteří už systém využívají. Proto jsme například vytvořili přehledné svozové kalendáře s harmonogramem vývozu jednotlivých druhů odpadů nebo rozšířili svoz plastů o pytlovou formu,“ uvedl Stržínek.

Město spolupracuje se společností TS Valašské Meziříčí, jejímž je spoluvlastníkem. „Díky tomu můžeme snáz nastavovat podmínky pro svoz odpadů či provoz sběrného dvora. Ten mohou občané využívat k uložení velkoobjemového odpadu zdarma šest dní v týdnu s výjimkou neděle a státních svátků,“ uvedl starosta.

Obyvatelé města platí od roku 2006 za svoz a likvidaci odpadu 490 korun ročně. Skutečné náklady byly loni 814 korun za osobu. „I přesto jsme se opět rozhodli poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu nezvyšovat,“ uvedl starosta.

Reklama

Doporučované