Hlavní obsah

Valašské Meziříčí chce upravit městskou tržnici a okolí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku chce upravit městskou tržnici a okolí.

Článek

Město oslovilo ateliér architektů Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa. „V rámci rady města jsme se po zvážení všech nabízených variant rozhodli oslovit brněnský ateliér, v jehož čele stojí Ondřej Chybík a Michal Krištof. Tito architekti jsou mimo jiné držiteli ceny Design Vanguard z roku 2019 v kategorii nejlepší mladý architektonický ateliér světa a časopisem Forbes byli v roce 2015 uvedeni v kategorii českých 30 pod 30. Zadali jsme jim proto zpracování architektonické studie Tržnice VALMEZ. Věříme, že dokážou dosud mírně opomíjenému prostoru v centru našeho města vdechnout nový život,“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková (ANO).

Tržnice je pod mostem silničního průtahu městem. Architektonická studie bude vedle tržnice řešit i prostor městských pozemků mezi oběma břehy Rožnovské Bečvy ohraničený ulicemi Nábřeží, Mostní, Zašovská, Na Tržnici a Vrbenská. Město za studii zaplatí necelých 970 tisíc korun.

„Výhodou přímého zadání na vypracování studie je oproti architektonické soutěži urychlení celého procesu o zhruba půl roku a zároveň úspora nákladů spojených s odměnou pro porotce a autory oceněných návrhů. Vzhledem k tomu, že soutěž jsme si vyzkoušeli v případě městských pozemků v areálu bývalé Křižanovy pily, rozhodli jsme se tentokrát oslovit přímo architektonický ateliér s celosvětovým renomé,“ uvedla Wojaczková.

Studie bude obsahovat urbanistický koncept lokality, napojení na městskou a dopravní infrastrukturu včetně cyklostezek či návrhy umístění nových objektů a řešení veřejných prostor včetně mobiliáře.

„Za tímto účelem byl také jmenován projektový tým, který s brněnským architektonickým ateliérem úzce spolupracuje a jehož garantem je místostarostka Yvona Wojaczková. Na vzniku samotné architektonické studie se pak podílí ještě poradní tým, v němž jsou zastoupeni renomovaní architekti s vazbou na Valašské Meziříčí a zástupci místních komisí Krásno 1 - Křižná a Krásno 2 - Obora,“ uvedl vedoucí projektového týmu David Černoch.

Reklama

Doporučované