Hlavní obsah

Válečný veterán Hladík bude ve čtvrtek pohřben na Olšanech

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Válečný veterán Sigmund Hladík, který zemřel 12. února v 93 letech, bude ve čtvrtek pohřben na Olšanských hřbitovech v Praze, sdělil mluvčí Československé obce legionářské Miloš Borovička.

Článek

Hladík se za druhé světové války zúčastnil v řadách československé armády bitev na východní frontě.

Pohřeb se uskuteční v 10:20 v Ústřední obřadní síni v Praze na Olšanských hřbitovech. Protože se nepodařilo dohledat žádné jeho žijící příbuzné, hrozil Hladíkovi takzvaný sociální pohřeb. Československá obec legionářská, které byl dlouholetým členem, se proto rozhodla pohřeb zařídit, a to včetně čestné stráže. Podle Borovičky kvůli pandemii nebyla možná účast armády.

Hladík se podle projektu Paměť národa narodil na začátku března 1927 v Mohuči nad Rýnem do smíšeného česko-židovského manželství. Tatínek pocházel z Prahy, maminka z Lotyšska. „Rodina se věnovala uměleckému řemeslu, pracovali jako artisté a často cestovali. V dubnu 1939 pobývali v Praze, ale aby se zachránili před nacistickým režimem, odjeli za fiktivním zaměstnáním do Pobaltí,“ uvádí web Paměti národa.

Po napadení Sovětského svazu Německem byla rodina odvezena na východ, při náletu zemřela Hladíkova matka. S otcem byl následně převezen do gulagu v Kazachstánu. V únoru 1942 vstoupil v Buzuluku v 15 letech do československé armády. Nejprve v ní působil jako vojín-elév, později byl zařazen do armádního uměleckého sboru a následně se stal spojařem a sloužil u zásobování. První vážné bojové střetnutí zažil u Kyjeva. Po válce pracoval jako artista.

Český rozhlas Plus v neděli uvedl, že sběratelka starých fotografií před několika týdny koupila staré album s fotografií kovbojů a výstřižky z německých novin inzerující varietní vystoupení Dua Harwards. Podařilo se jí vypátrat, že fotografie zachycují cirkusáckou rodinu Hladíkových. Album s fotografiemi rodičů Hladíkovi, který onemocněl covidem-19, předala zdravotní sestra.

Reklama

Doporučované