Hlavní obsah

Válečný veterán vybral miliony na Trumpovu zeď. Nikdo neví, co udělal s penězi

Válečný veterán vybral miliony na Trumpovu zeď, nikdo ale neví, co udělal s penězi.Video: Martin Zíta, Youtube.com

 

Reklama

Bývalý voják založil sbírku na část zdi na americko-mexické hranici, kterou slíbil za peníze vybudovat. Vybral více než 20 milionů dolarů, důkazy o tom, že by stavba zdi začala, ale nejsou.

Článek

Miliardu dolarů chtěl pomocí online sbírkové platformy GoFundMe vybrat bývalý americký voják Brian Kolfage a peníze následně použít na výstavbu části zdi na americko-mexické hranici, kterou jako obranu před ilegálními migranty z Latinské Ameriky slibuje americký prezident Donald Trump. Částku držitel Purpurového srdce, který v důsledku svého angažmá v armádě musel podstoupit tři amputace, nevybral, přesto slíbil, že vybraných 22 milionů dolarů, více než 500 milionů korun, na stavbu zdi použije.

Kolfage kvůli tomu založil neziskovou organizaci a jal se u hranic vyjednávat s majiteli soukromých pozemků o koupi některého z nich, na kterém by svou část zdi postavil. Alespoň to tvrdí. Někteří lidé, kteří se na zeď složili, ale mají pochybnosti. Chtěli by vidět důkaz, že stavba začala. Kolfage ale žádný neposkytl, píše britský The Independent.

„Přestaňte o tom mluvit a začněte už něco dělat,“ cituje britský deník jednoho z dárců. „Čekám už pět měsíců, tak kdy začnete?“ píše zase jiný.

Na skutečnost, že ze zdi zatím nestojí ani jediná cihla, upozornil jako první americký server The Daily Beast. Na jeho zprávu Kolfage obratem reagoval na svém twitterovém účtu. Server nazval liberálním plátkem a dodal, že slíbil postavit zeď a víc není třeba dodávat. Autora sbírky se později mimo jiné neúspěšně snažil oslovit americký deník The Washington Post.

Kolfage už v minulosti několikrát uvedl, že stavební práce brzy začnou. V únoru například pro Politico řekl, že stavět se začne 1. května. V žádném jiném případě ale pevné datum neuvedl.

S odkazem na expertní výpočty Kolfage také uvedl, že míle (zhruba 1,6 km) jeho zdi vyjde na dva až tři miliony dolarů, a bude tak levnější než vládní část. S kampaní na zisk financí mu pak pomáhal například bývalý poradce Donalda Trumpa Steve Bannon.

Kvůli neexistenci důkazů o začátku budování zdi se ale množí otázky, zda Kolfage peníze nezpronevěřil. V tomto ohledu mu příliš neprospívá jeho minulost. Podle serveru BuzzFeed News vybral například několik tisíc dolarů na projekt na pomoc válečným veteránům. Nemocnice, se kterou měl spolupracovat, ale peníze nikdy neobdržela.

Reklama

Související témata:

Doporučované