Hlavní obsah

Válek jako ministr zdravotnictví? „Jeho“ post koalice nabízela lidovcům

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Vlastimil Válek je kandidátem na nového ministra zdravotnictví.

Reklama

Během jednání o rozdělení resortů dostali zástupci KDU-ČSL nabídku, aby řídili resort zdravotnictví, nakonec ji ale odmítli.

Článek

I když se jméno Vlastimila Válka z TOP 09 objevilo mezi prvními možnými členy připravované vlády Petra Fialy, ukazuje se, že jeho pozice není tak jednoznačná.

Během jednání o resortech Válkova pozice oslabovala. A to až do té míry, že koalice nabízela lidovcům, zda nechtějí řídit zdravotnictví místo TOP 09.

V úvahu přicházela dvě jména - poslanec Tom Philipp nebo Vít Kaňkovský. Lidovci ale ministerstvo nechtějí. Podle informací Seznam Zpráv se o změně uvažovalo kvůli některým nepovedeným výstupům Válka v médiích.

„Debata o tom byla, stejně jako o jiných resortech, ale pro nás tento resort nebyl prioritní,“ potvrdil informace Seznam Zpráv předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se odmítla vyjádřit s tím, že „posty rozhodně nekomentuje“.

Lidovci mají v nové Fialově vládě získat tři ministerská křesla. Ministrem bude zcela jistě Marian Jurečka - mohl by vést Ministerstvo zemědělství, spekuluje se ale i o Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Na tento rezort je možnou kandidátkou i senátorka Šárka Jelínková. Lidovcům má připadnout ještě Ministerstvo životního prostředí. Kdo se stane ministrem místo Richarda Brabce (ANO), však zatím není jasné.

Zdravotnictví tak nakonec zůstane TOP 09. A ministrem i přes výhrady bude zřejmě právě Válek. Ten již před několika dny v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že je připraven nabídku přijmout.

„Pokud se shodne těch pět předsedů stran, že ten nejvhodnější kandidát jsem já, tak to budu samozřejmě dělat. Není to nic, o co usiluji, není to nic, co by bylo naplněním mých životních plánů a ambicí,“ prohlásil.

Foto: Seznam Zprávy

Takto se rýsuje vláda Petra Fialy.

Válek vedle toho, že je poslancem za TOP 09, mimo jiné působí jaké náměstek Fakultní nemocnice Brno.

V krátké době se tak může stát druhým ministrem zdravotnictví z tohoto zdravotnického zařízení. Před pár měsíci byl ministrem Jan Blatný, který v brněnské fakultní nemocnici pracuje také jako náměstek.

Reklama

Doporučované