Hlavní obsah

Valenta: Stát to s regulací přehnal, v Česku rostou černé herny

Hostem magazínu Byznys byl senátor a podnikatel v herním byznysu Ivo Valenta.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rodinné impérium Synot senátora Ivo Valenty v České republice spadlo do ztrát. Holding, který vyrostl v 90. letech hlavně na byznysu s hracími automaty, dohnala postupně se zpřísňující regulace hazardu.

Článek

Mateřská společnost Czech Capital Venture, která herní průmysl rodiny Valentových v Česku zastřešuje, měla ještě před pěti lety téměř sedmimiliardový obrat a běžně vydělávala kolem čtvrt miliardy korun ročně.

Před dvěma lety ale stát zvýšil zdanění hazardního průmyslu, zpřísnil podmínky pro hráče, aby snížil rizika patologického gamblingu, a k tomu omezil dostupnost heren a kasin. Výsledkem je prudký propad výsledků firem, které byly na „bednovém byznysu“ hodně závislé.

Což je právě případ Synotu, který automaty dodává hernám v Česku i v zahraničí a navíc provozuje herny i sázkové hry ve vlastní režii.

Ivo Valenta a Synot

Vyučený kuchař, kariéru začínal v 80. letech za barem.

Počátkem 90. let otec Miroslav Valenta st. se syny – dvojčaty Ivem a Miroslavem založil rodinnou firmu Synot.

Začínali maloobchodem a gastronomií.

Ivo na zkušené v cizině poznal fenomén hracích automatů a firma je jako jedna z prvních začala dovážet do ČR.

Synot prodává hrací stroje, provozuje herny, působí v online hazardu, vyvíjí vlastní herní aplikace, ale má řadu dalších byznysových aktivit.

Ještě v roce 2017 dosahovaly tržby Synotu pěti miliard, zisk byl už jen 80milionový. A loni mateřský holding skupiny Synot vykázal tržby jen dvě miliardy a ztrátu 208 milionů. Prodělečný bude i letošek.

Podle Valenty, majitele firmy, podnikatele a senátora zvoleného za Stranu soukromníků, by to ale mělo být naposledy.

Ztráty kompenzujeme v zahraničí

Celkově je skupina, která působí v desítkách států čtyř kontinentů, stále v zisku, protože kompenzuje domácí ztráty ziskem ze zahraničí.

Loni činily její globální provozní výnosy 572 milionů eur, provozní zisk 21 milionů eur. Obojí má klesající tendenci, ještě předloni skupina Synot vydělala o 15 milionů eur více. Letos se ale má trend obrátit, podle dosavadní predikce čeká skupina za rok 2019 provozní výnosy v objemu téměř 606 milionů eur, provozní zisk necelých 27 milionů.

Foto: Grafika: Seznam

Struktura Valentových firem

„Synot podniká 25 let a rozkládá své riziko do řady zemí. Doma jsem s poklesem moc nepočítal, ale stalo se,“ říká Ivo Valenta. „Letošek už není v Česku v takovém propadu, ale jsou to pořád záporná čísla. V roce 2020 se odrazíme ode dna a měli bychom se vrátit k zisku,“ ujišťuje byznysmen a politik, jehož osobní majetek časopis Forbes odhaduje téměř na 5,5 miliardy korun.

Chystané vyšší zdanění loterií, které je součástí daňového balíčku projednávaného nyní v parlamentu, se Synotu nedotkne. S loteriemi totiž firma už předloni skončila. „Je tu silná dominance velkých hráčů, nikdy proti nim nevybudujete dostatečně velký podíl na trhu, který by se vyplatil,“ říká Valenta. Na připravovanou daňovou úpravu doplatí tentokrát hlavně Sazka Karla Komárka.

Stát prý regulaci přehnal

Podle Valenty ale Česko přiškrcení hazardu přehnalo. „Stalo se, co jsem předvídal – vznikají ve velkém černé herny,“ říká Valenta v rozhovoru. Česko podle něj prochází podobnou zkušeností, jakou už udělalo třeba Polsko nebo Řecko. V Polsku, odkud po zpřísnění regulačních zákonů Synot před časem odešel, stát prý raději popustil otěže a Synot se tam tak jako dodavatel hracích strojů vrací. Valenta čeká podobné prozření časem i v Česku.

Hlavním trendem ve Valentově branži je ale přechod hráčů z kamenných heren na internet. V onlineových hrách také Synot nahrazuje ztráty, které má z klasického hracího průmyslu. Ze Synotu se tak stává stále více technologická firma, která vyvíjí vlastní herní aplikace a vybudovala i vlastní velké datové centrum. „Budeme posilovat počet vývojářů,“ plánuje Valenta.

Synot má kromě hazardu a technologií řadu dalších aktivit. Například prodává auta, provozuje v Česku a na Slovensku hotely, koupaliště, skiareál, v Lotyšsku investoval do zábavního centra.

V rozhovoru pro magazín Špičky byznysu TV Seznam Valenta také komentuje své politické plány a prozrazuje, jak vyřeší případný střet zájmů politika a podnikatele. Dalším tématem magazínu je studentské hnutí UniProKlima a osud elektrárny Počerady, nejšpinavějšího uhelného zdroje v ČR.

Ivo Valenta o hospodaření Synotu.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované