Hlavní obsah

Válka fotbalových bossů: Berbr srazí ze Strahova Prokeše, šéfa Poborského. Akademie v ohrožení

Foto: Profimedia.cz

Michal Prokeš končí ve funkci ředitele sportovně technického oddělení FAČR.

Reklama

Do práce u mládežnických výběrů zařadil Prokeš řadu bývalých úspěšných reprezentantů, místopředsedu Berbrovi se stal trnem v oku.

Článek

Svou práci na Fotbalovém svazu ČR v nejbližších dnech ukončí Michal Prokeš, ředitel sportovně technického oddělení. V uplynulých letech zastřešoval projekt regionálních mládežnických akademií, k práci s talentovanými mladými reprezentanty přivedl řadu někdejších hvězd českého fotbalu jako Karla Poborského, Jana Suchopárka, Luboše Kozla a mnohé další.

Prokeš a jeho úsek se ale stali trnem v oku místopředsedovi Romanu Berbrovi. Údajně se zde po jeho soudu příliš utrácí, navíc z Prokeše cítil mocenské ambice, které by jeho samotného jednou mohly smést. Tak nechal Prokešovi vzkázat, že na Strahově končí.

„Ano, s panem Prokešem jednáme o ukončení spolupráce,“ potvrdil Martin Malík, předseda Fotbalové asociace ČR. Prokeš se v dané chvíli, kdy ještě věci nejsou definitivně uspořádané, nechtěl vyjadřovat.

Připomeňte si rozhovor, ve kterém Michal Prokeš představoval své vize kolem fotbalové mládeže:

Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Napětí mezi Berbrem a Prokešem probleskovalo delší čas. Když před několika týdny odvysílala Česká televize ze sídla Fotbalové asociace ČR na Strahově besedu s Prokešem, Poborským a mládežnickými trenéry na téma analýzy fotbalového MS a možných výchovných aspektů pro český fotbal, zareagoval údajně Berbr vyhrocenou scénou, ve které Prokešovi vytkl, že si „jen dělá osobní píárko“.

Prokeše přivedl na Strahov z Dukly tehdejší předseda Miroslav Pelta. Prokeš byl tehdy členem výkonného výboru FAČR, po jeho zúžení z něj vypadl a řídil mládežnický úsek, do kterého proudila velká část finančních prostředků asociace, čerpaná zejména z dotací od Ministerstva školství.

Prokeš navazoval přátelské kontakty s Pavlem Nedvědem, viceprezidentem Juventusu, další slavný reprezentant Karel Poborský byl jeho pravou rukou v pozici ambasadora akademií.

Rozhovor s Karlem Poborským, mimo jiné o jeho práci ambasadora mládežnických akademií:

Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Nedávnou šarádu spojenou s personálními změnami u reprezentačního A-týmu, kdy se kolem Poborského jména vypouštěly informace, že by mohl být novým hlavním koučem či generálním manažerem, ale nakonec mu nabídli podřadnou pozici asistenta, lze proto interpretovat jako provokaci Berbra a spol. vůči Prokešově skupině.

Prokešovi končí smlouva ke konci kalendářního roku. Bylo mu sděleno, že Berbr už s ním nadále spolupracovat nemíní. Lze očekávat, že situace může mít závažný dopad na klíčový projekt regionálních akademií. „Já věřím, že se jich to nijak negativně nedotkne. Ale věci se samozřejmě vyvíjejí, těžko to nějak zevrubněji predikovat,“ reaguje Martin Malík, předseda asociace.

Reklama

Související témata:

Doporučované