Hlavní obsah

„Válka“ kvůli rybolovu: u ostrova Jersey patrolují Francouzi i Britové

Britsko-francouzský spor ohledně rybolovu v jerseyských vodách.Video: Twitter/hms_tamar, Twitter/MarineTraffic

 

Reklama

V přístavu St. Helier na britském ostrově Jersey kotví od dnešního rána na šest desítek francouzských lodí. Není to blokáda, jen protest, říkají rybáři nespokojení s omezeními ze strany jerseyských úřadů.

Článek

Ještě nedávno byli partneři v Evropské unii, po brexitu se ale vzájemné vztahy Britů a Francouzů rychle zhoršují. Poslední události u britského ostrova Jersey, u něhož nyní hlídkují vojenské a policejní lodě obou zemí, jako by vracely obě mocnosti o šest století zpátky, do doby staleté války.

Z přístavu St. Helier je nyní vidět britská loď HMS Severn, kterou jinak britské námořnictvo používá k odstrašení ruských válečných lodí u anglického pobřeží. Jen o kus dál kotví další britské válečné plavidlo HMS Tamar. Posádky obou lodí jsou podle BBC v klidu, zasahovat se nechystají. Jen o míli (as 1,6 kilometru) dál kotví dvě francouzská policejní plavidla Athos a Themis, které vyslala na pozorovací misi francouzská vláda. Lodě mají zůstat ve francouzských vodách, mají být ale k rybářům tak blízko, aby mohly případně zasáhnout a zajistit jejich bezpečnost.

Důvodem je spor ostrovní samosprávy s francouzskými rybáři, kvůli němuž už Paříž ostrovanům pohrozila, že jim vypne elektřinu.

Rybáři dnes se zástupci Jersey vyjednávají o podmínkách, za kterých mohou v ostrovních vodách rybařit. Francouzi tvrdí, že je nová pravidla, s nimiž přišla jerseyská vláda minulý týden, nefér způsobem omezují. Podle vánoční brexitové dohody mezi Británií a Evropskou unií mohou ve vodách Jersey rybařit jen ty francouzské lodě, které se tam už pohybovaly v minulosti.

Není to válka, ale protest

Nyní ale francouzští rybáři tvrdí, že jerseyská vláda přijala i další omezující opatření, o kterých jim nikdo předem neřekl. Tato „technická opatření“ se ale podle Paříže na půdě EU neřešila, proto je považuje za neplatná. Britský premiér Boris Johnson však podle listu Mirror volal představitelům ostrova a vyjádřil jim ve sporu plnou podporu. Elysejský palác sice vyzval ke klidu, ustoupit ale zjevně Francouzi nehodlají. „Britské manévry na nás nemohou udělat dojem,“ řekl agentuře AFP Clément Beaune, státní tajemník pro evropské záležitosti.

„Je důležité, abychom odpověděli na hrozby, řešením je ale pokračovat v rozhovorech a diplomacii,“ řekl pak britský senátor Ian Gorst, jerseyský ministr pro vnější vztahy. S Brity nejednají jen Francouzi, ale i představitelé Evropské komise.

V samotném přístavu, kde od dnešního rána kotví asi šest desítek francouzských lodí, panuje značné napětí. Jeden z obyvatelů ostrova si britským novinářům postěžoval, že jedna z francouzských lodí úmyslně najela do jeho plavidla. „Naším cílem je vyjádřit nespokojenost s omezeními, která byla přijata. Není to blokáda,“ řekl agentuře Reuters Hugo Lehuby, jeden z organizátorů akce. „Není to válečný akt, ale protest,“ řekl agentuře AP jeho kolega Dimitry Rogoff.

V přístavu proběhla i demonstrace, na níž se shromáždilo asi 30 obyvatel Jersey, kteří v doprovodu několika policistů mávali jerseyskými vlajkami, z francouzských lodí naopak létaly červené a oranžové světlice a vlály červeno-modro-bílé francouzské vlajky.

Francouzská ministryně pro rybolov Annick Girardinová, která ostrovanům pohrozila vypnutím elektřiny, dnes připomněla, že Francii a ostrov Jersey spojují dobré sousedské vztahy už 150 let. Volala proto po pragmatismu a spolupráci mezi Francií, Británií a Evropskou unií, která je v jejich zájmu i v zájmu rybářů.

Reklama

Doporučované