Hlavní obsah

Válka měst se státem. Rozpoutá ji stavební zákon?

Foto: vlada.cz

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová spoléhá se stavebním zákonem na komunisty s Okamurou.

Reklama

Nová verze zákona vyvolala ostré reakce. „Je to paskvil, který paralyzuje budoucí stavební činnost v naší zemi,“ říká předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Článek

Schvalování staveb se zrychlí, korupce bude zlikvidována. Takový je účel nového stavebního zákona, který projednává Sněmovna. V této chvíli však vážně hrozí, že návrh rozpoutá válku mezi státem a městy.

Jaké napětí kolem připravovaného zákona panuje, dosvědčují ostrá slova předsedy Svazu měst a obcí Františka Lukla. „Je to paskvil, který paralyzuje budoucí stavební činnost v naší zemi,“ říká.

Reaguje tak na novou verzi zákona, na níž se koncem února dohodla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová s poslanci ANO, KSČM a SPD, kteří společně mají ve Sněmovně většinu. Stavby budou podle ní povolovat státní stavební úřady na úrovni kraje, přitom podle platného zákona i dosavadní verze chystaného zákona rozhodovaly městské úřady. Na starší variantě nadále trvá vládní ČSSD a poslanci pěti opozičních stran v čele s Martinem Kupkou z ODS.

Nový zákon z pera ministryně Dostálové předepisuje úředníkům přesné termíny, dokdy musí žádost vyřídit. Účelem je zabránit tomu, aby se schvalování sporných případů protahovalo až několik let. Těžko se však naděje spojené s novým zákonem naplní, pokud ho budou kvůli sporu o kompetence blokovat místní samosprávy.

Šanci na kompromis přinesl návrh pěti největších měst s názvem Čtyři artikuly.

Radní Prahy, Brna, Ostravy, Plzně a Liberce v něm připouštějí, že stavby bude povolovat stát, avšak města dostanou na oplátku úplnou kontrolu nad územními plány.

Není divu, že zpravodaj stavebního zákona ve Sněmovně, poslanec Martin Kolovratník (ANO), nabídku ocenil. „Takzvané Čtyři artikuly měst a obcí ještě v tuto chvíli v návrhu nejsou, my to však dopracováváme,“ uvedl jménem poslanců ANO, KSČM a SPD. Čas na dohodu si poslanci stanovili do konce března.

V Evropě je zvykem, že povolování staveb a také územní plány mají na starost města.

Často citovaným příkladem je Francie, kde územní plán vydává zastupitelstvo a stavební povolení během dvou měsíců starosta. V Česku však funguje těžko pochopitelný hybrid. Stavby povoluje stát, který dohlíží i na územní plány. Pravomoc však deleguje na obce, které platí úředníky, aby pro stát vykonávali nezbytné úřední kroky.

Náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (TOP 09) to označuje za „pokrytecký“ systém, který předpokládá, že starosta úředníky sice platí, přesto jim do práce nezasahuje. Tím vzniká ideální prostředí pro korupci. Starosta či radní třeba přes úředníky prosadí, co potřebuje, přesto se může tvářit, že s rozhodnutím nemá nic společného.

Ministryně Dostálová se spřízněnými poslanci chtějí pokrytecký model odstranit při povolování staveb a nahradit centralizovaným státním systémem po vzoru finančních úřadů. Nadále však budou hybrid tolerovat při sepisování územních plánů.

Starostové se přirozeně brání,

Dosud měli při povolování staveb na svém území slabší pravomoc než jinde v Evropě. A teď o ni přijdou úplně. Proto také chtějí opoziční poslanci v čele s Martinem Kupkou platný zákon pouze vylepšit a udržet. „Úřední výkon bude z pohledu stavebníka ještě mnohem komplikovanější než dosud,“ upozorňuje poslanec, že se podle poslední verze ministryně Dostálové bude rozhodovat ve vzdálené krajské metropoli.

Experti pěti velkých měst připouštějí, že se hybridní model zruší. Pokud ovšem stát hodlá převzít stavební řízení, musí zaplatit tím, že kompetenci nad územními plány předá radnicím. Musí také připustit, že radnice budou při stavebním řízení kontrolovat, jestli stavby neodporují územnímu plánu.

Schválit nový stavební zákon bez úprav, které navrhuje jménem opozice Martin Kupka, a zároveň odmítnout Čtyři artikuly, by znamenalo podle náměstka Hlaváčka katastrofu.

Zástupci měst dosud nepopsali, co podniknou, když zákon projde v podobě, kterou odmítají. Předem je však jasné, že ústavní stížnost by byla pro vládu jen malou nepříjemností.

Plán ministryně Dostálové předpokládá, že státní stavební úřad převezme úředníky i kanceláře od městských úřadů. Radnice s tím ovšem nemusí souhlasit a může personál přeplatit. Stavební řízení se nemusí zrychlit, pokud si město jako jeho účastník bude u sporných staveb klást nesplnitelné podmínky. Dobře placení právníci také mohou před soudem zablokovat každou stavbu, která bude podle radnice kazit obraz města.

Reklama

Doporučované