Hlavní obsah

Ruské starosti. Jak se tanky hnou, sítě to vědí

Foto: Twitter.com / citeam.org , Seznam Zprávy

Satelitní snímek nového vojenského tábora poblíž rusko-ukrajinských hranic.

Reklama

Ruská armáda přesouvá hromadně techniku k hranicím s Ukrajinou, na Donbasu se stále častěji porušuje příměří. Mimo tradiční média je možné situaci sledovat i prostřednictvím sociálních sítí. Ruské straně to přidělává starosti.

Článek

V únoru 2019 schválil ruský parlament zvláštní návrh zákona. Vojáci podle něj při výkonu služby nesmí používat chytré mobilní telefony s fotoaparátem. Důvod je prostý – země v minulosti opakovaně narazila na problém, že zatímco oficiální zdroje popíraly přítomnost svých ozbrojených sil u vybraných konfliktů, vojáci nahrávali na sociální sítě příspěvky dokazující pravý opak.

Ani tento krok však nepomohl. Na Instagramu, Twitteru nebo TikToku je tak možné často téměř v přímém přenosu sledovat, jak vlaky převáží tanky, nebo záběry ze stanovišť vojenské techniky.

Tato videa a fotografie pak slouží nejen uživatelům dané sociální sítě, ale také novinářům. Například investigativní server bellingcat.com s podobnými materiály pracuje dlouhodobě a využívá je jako součást svých pátrání a později i výstupů. Jedním z takových případů je mapování osudu sestřeleného civilního letadla známého pod pojmem MH-17.

Od přelomu března a dubna se pak na sociálních sítích začaly objevovat příspěvky ukazující mobilizaci ruských vojsk i s místem, kde byly záběry pořízeny. A i běžní lidé tak nyní mohou vytvářet strategické mapy.

Jednu takovou vytvořil server citeam.org, který se problematikou rusko-ukrajinského konfliktu zabývá dlouhodobě. Na interaktivní mapě je tak možné vidět body ukazující, kde se jaká technika přesouvala, i s videem tohoto transportu.

Server mimo jiné také upozornil na nový vojenský tábor poblíž Voroněže.

Důkazy o přesunu ruské techniky také sbírají uživatelé Twitteru. K ověřování pravosti videí a fotografií se zpravidla používají volně dostupné nástroje, jako jsou reverzní hledání, geolokace za pomoci výrazných, například architektonických bodů, nebo metadata souborů.

Nástin tohoto procesu je dobře vidět ve vláknu pod příspěvkem s helikoptérami nad Kerčským průlivem.

Videa často bývají zveřejněna i s datem, kdy byla pořízena. Například toto je podle jeho autora z města Voroněž ležícího u hranic s Ukrajinou, natočeno bylo včera.

Aktivní v oblasti rusko-ukrajinského konfliktu je také například účet s názvem Girkin Girkin, odkazující pravděpodobně na bývalého vojenského velitele samozvaného státu Doněcká lidová republika, Igora Girkina.

V médiích, která tento uživatel sdílí, je možné vidět mimo jiné záběry zaparkované těžké vojenské techniky, …

… stíhačky létající na Krasnodarským krajem, pravděpodobně nad městem Jejsk, …

…nebo tanky přepravované na nákladních vlacích. Jak upozornil server theinsider.ru, některé z těchto strojů již na Ukrajině bojovaly.

Situaci sledují i české twitterové účty. Jedním z nich je například uživatel Roman M, který k videím přidává i vysvětlující komentáře.

Ke sledování pohybu vojenské techniky mohou posloužit i Google Maps. Na těch lze poměrně snadno sledovat změny v čase na vojenských základnách a letištích.

Jedním z nejznámějších případů je vojenská základna Kamensk-Šaktinskij, která již v minulosti sloužila jako mezizastávka ozbrojených sil při ilegální ruské invazi na Krym. U té je rostoucí koncentrace techniky vidět dlouhodobě.

Zvýšená aktivita v roce 2018 donutila internetové uživatele, aby na situaci upozornili. Rozhodli se proto základnu označit jako službu „Půjč si tank“, ke které dávali upozornění na hrozící invazi.

Dalším místem s rostoucí vojenskou silou poblíž zmíněných hranic je základna v Novočerkassku. Zatímco v roce 2015 bylo za městem na mapách pole, v roce 2016 již záběry ukazovaly stavební práce a od roku 2018 je zde velký vojenský komplex.

Rusko pohyb armády vysvětluje tím, že zajišťuje vlastní bezpečnost a nepředstavuje pro nikoho hrozbu. „Ruská federace přemisťuje svá vojska v rámci svého území, jak uzná za vhodné. Žádnou hrozbu to pro nikoho nepředstavuje,“ reagoval začátkem měsíce mluvčí ruského prezidenta podle agentury Interfax na dotaz ukrajinského novináře, s čím souvisí přemisťování sil k ukrajinským hranicím.

Mluvčí Kremlu vysvětlil, že manévry mají zajistit bezpečnost ruských hranic. „Po obvodu ruských hranic je pozorována zvýšená aktivita ozbrojených sil NATO, dalších organizací i jednotlivých zemí. To všechno nás nutí být ve střehu,“ řekl Peskov.

Naopak Ukrajina přesun jednotek a techniky podle velitele svých sil považuje za hrozbu. Prezident Zelenskyj zase prohlásil, že se Moskva snaží vytvořit atmosféru strachu v souvislosti s rozhovory o příměří. „Ukázka svalů ve formě vojenských cvičení a možných provokací podél hranice je tradiční ruská záležitost,“ uvedl Zelenskyj na sociální síti Telegram.

Reklama

Doporučované