Hlavní obsah

Válka o Náhorní Karabach skončila. Arméni masově prchají z metropole

Svět bez obalu: Ázerbájdžán zveřejnil video, jež potvrzuje, že jeho vojenské jednotky kontrolují klíčové město Náhorního Karabachu, které Arméni nazývají Šuši a Ázerbájdžánci Šuša.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Ázerbájdžán zveřejnil video, jež potvrzuje, že jeho vojenské jednotky kontrolují klíčové město Náhorního Karabachu, které Arméni nazývají Šuši a Ázerbájdžánci Šuša.

Článek

Arménští separatisté potvrdili Rádiu Svobodná Evropa, že město tuto neděli už opravdu ztratili, přestože arménský předseda vlády Nikol Pašinjan ještě v pondělí tvrdil, že bitva o něj pokračuje.

Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev uvedl, že jednotky jeho země obsadily město 8. listopadu. Oznámil to během schůzky s tureckými generály. Turecko patří v této válce ke klíčovým spojencům Ázerbájdžánu.

„Osvobození našich vesnic a měst a obzvláště osvobození města Šuša, což je velmi staré ázerbájdžánské město, je opravdu historickým momentem. A to, že jste k nám dorazili, abyste toho byli společně s námi svědky, mi udělalo velkou radost,“ řekl Alijev.

Oznámení vyvolalo v Baku veřejné oslavy.

V tu dobu Arménie stále ještě popírala, že o město Šuši přišla; lidé v Jerevanu ázerbájdžánským tvrzením nevěřili.

„Šuši je náš domov, naše vlast. Bezpochyby vyhrajeme. Já věřím jenom oficiálním zprávám. Nesleduji fake news. A také mohu říci, že se už prolilo v Šuši mnoho krve a my nemáme žádné právo tam prohrát. Věřím, že zvítězíme,“ svěřila se reportérům RFE/RL obyvatelka Jerevanu.

Boje o Náhorní Karabach vypukly 27. září a navzdory třem postupně uzavřeným příměřím pokračovaly až do dnešních dnů. Zřejmě definitivní tečku učinil až podpis pod dohodou o ukončení války o spornou oblast, kterou Arménie, Ázerbájdžán a Rusko podepsaly během pondělní noci.

Tedy poté, co Arménie ztratila kontrolu nad Šušou. Město je z kulturního i strategického hlediska důležité pro obě strany. Nachází se asi 15 kilometrů jižně od největšího města oblasti, kterým je regionální metropole Stěpanakert, kde sídlí tamní správa. Právě na Stěpanakert začaly po získání Šuši ázerbájdžánské jednotky postupovat.

Po podpisu dohody o ukončení karabašského konfliktu se atmosféra v Jerevanu zcela změnila. Když arménský premiér Nikol Pašinjan oznámil konec války, bylo to pro většinu Arménů uznání porážky.

V hlavním městě Jerevanu okamžitě propukly protesty. Demonstranti Pašinjana označili za zrádce a pronikli i do úřadu vlády, který zpustošili. Během jeho obsazení skandovali „Nikol nás zradil“.

Mezitím etničtí Arméni začali opouštět správní centrum Stěpanakert. Svědčí o tom i záběry v úvodním videu. Není přesně známo, kde a kdy byly záběry natočeny. Na druhou stranu očití svědci reportérům Rádia Svobodná Evropa potvrdili, že po velkém bombardování v posledních dnech začali lidé hlavní město Náhorního Karabachu opouštět.

Více v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované