Hlavní obsah

Válka o Oleo Chemical: Budoucnost továrny na biopaliva má v rukou soudkyně, věřitelé jsou rozpolceni

Továrna Oleo Chemical v Liberci.

Reklama

Ani po bouřlivé věřitelské schůzi není jasné, jak dopadne bankrot továrny Oleo Chemical v Liberci. Věřitelé na celodenním jednání nenašli shodu, část jich hlasovala pro konkurz, část pro reorganizaci firmy. Rozhodnutí tak zůstane na Městském soudu v Praze.

Článek

Soudkyně Margita Víšková má na konečný verdikt několik týdnů. I tak je ale pravděpodobné, že se proti němu nespokojená část věřitelů odvolá. Ať bude jakýkoliv.

Pro reorganizační plán, podle kterého má firmu ovládnout společnost Temperatior třineckého investora Grzegorze Hóty, hlasovala řada věřitelů včetně Finančního úřadu pro Prahu, který ve složité insolvenční kauze zastupuje stát.

Temperatior slibuje vyplatit věřitelům 400 milionů korun a zaplatit další investice, jež jsou podle něj nutné na úspěšné pokračování provozu firmy.

Ravak: Fér je jen soutěž

Reorganizaci v režii Temperatioru doporučuje i insolvenční správce Jiří Hanák. „Reorganizace je v současné době podstatně výhodnějším způsobem řešení úpadku než konkurz. Reorganizační plán, který je v současné době dlužníkem aktualizován, je ve vztahu ke všem skupinám věřitelů spravedlivý,“ uvedl správce na webu justice.cz.

Správce také varoval, že nebude-li včas zajištěno další financování provozu Olea, může firma zcela zastavit výrobu. Přišla by tak o pracně budované vazby s dodavateli i odběrateli.

Výtěžek z reorganizace bývá pro věřitele zpravidla vyšší, protože je pravděpodobnější, že se v reorganizaci udrží firma v provozu.

Proti reorganizaci Olea se ale stále staví jeho významný zajištěný věřitel, výrobce koupelen Ravak, který Oleu Chemical kdysi poskytl kapitál na rozjezd a své peníze nedostal zpět.

Ravak dál bojuje za konkurz Olea, protože předpokládá, že by při něm správce nabídl zkrachovalou firmu k prodeji v otevřené soutěži. Což by podle majitelů Ravaku mohlo přinést lepší cenu než 400 milionů nabízených Temperatiorem. A tedy i lepší výtěžek pro věřitele.

„Jediným spravedlivým řešením je nabídnout firmu k prodeji ve veřejné soutěži, jen tak se dá stanovit její férová skutečná hodnota,“ říká mediální zástupce Ravaku Jan Vávra.

Agrofert: Oleo nás nezajímá

Pokud by skutečně na prodej Olea v otevřené soutěži došlo, mohl by se k jeho technologii na výrobu bionafty z odpadních kafilerních tuků dostat jakýkoliv investor. Včetně konkurentů, kteří se sami zkoušejí uchytit na trhu pokročilých biopaliv. A tedy i včetně vlivné firmy Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše, která je v Česku prakticky monopolním hráčem v dodávkách klasické bionafty z řepky olejky.

Agrofert se sám o výrobu biopaliv 2. generace pokouší. Ve své továrně Primagra loni vyprodukoval prvních 5 tisíc tun bionafty z fritovacích tuků. Převzetím Olea Chemical, jehož kapacita činí 50 tisíc tun bionafty ročně, by Agrofert získal fungujícího výrobce i s jeho dodavatelskými a prodejními smlouvami.

Vedení Agrofertu ale tyto spekulace odmítá: „Nemáme o Oleo Chemical žádný zájem,“ řekl Seznamu šéf divize obnovitelných zdrojů Agrofertu Martin Kubů.

Reklama

Související témata:

Doporučované