Hlavní obsah

Válka o zubra: Vrátil se po 250 letech, úřady nařídily jeho odstřel. Přijde za to trest?

Zubr přišel z Polska do Německa, tam ho zastřelili.

 

Reklama

Světový fond na ochranu přírody postup německých úřadů zkritizoval a oznámil, že podá trestní oznámení. Zubr byl podle policie nebezpečný pro veřejnost.

Článek

U Odry ve městě Lebus, zhruba 90 kilometrů od Berlína, byl spatřen zubr. Největší evropský býložravec byl v Německu pozorován poprvé po 250 letech, úřady však usoudily, že vzrostlý býk je nebezpečný pro veřejnost, a nařídily jeho odstřel.

Počínání úřadů už kritizoval Světový fond na ochranu přírody. „Vydat povolení k odstřelu vysoce ohroženého a chráněného zvířete bez toho, aby představovalo hrozbu, je zločin. Zubr se v Německu znovu objevil po 250 letech a úřady myslí jen na to, jak ho co nejrychleji zastřelit,“ uvedl za fond Chris Heinrich. A za pravdu mu dal i braniborský ministr životního prostředí Jörg Vogelsänger. V rozhovoru pro Der Tagesspiegel řekl, že kdyby byli zubři opravdu nebezpečná zvířata, byla by polovina Polska, kde je toto zvíře národním symbolem, prohlášena za nebezpečnou zónu.

Zubr přišel pravděpodobně z Národního parku Ujście Warty na německo-polské hranici. V Evropě bylo toto zvíře ve volné přírodě zcela vyhubeno, nyní se ale díky záchranným programům znovu do lesů pomalu vrací.

Fotopast německého národního parku zachytila na Šumavě vlčataVideo: Klára Galová

Reklama

Související témata:

Doporučované