Hlavní obsah

Válka, povodně, hlad a koronavirus: co zažívá nejchudší arabský stát

Foto: Profimedia.cz

Chlapec s humanitární pomocí od islámské charity.

Reklama

Z několika jemenských nemocnic už utekl personál kvůli chybějícím ochranným podmínkám. V ulicích nejchudší arabské země umírají lidé, které zdravotníci odmítli ošetřit. Na válkou sužovaný Jemen těžce dopadá koronavirová krize.

Článek

Pět stovek ventilátorů na více než 28 milionů lidí. Taková je situace v Jemenu, na který kromě humanitární katastrofy vyvolané válkou nyní dopadla i pandemie koronaviru.

Nejhorší situace je v jihojemenském přístavu Aden, kde v posledních sedmi dnech podlehlo koronaviru nejméně 380 nemocných. Informovala o tom organizace Save the Children s tím, že počet mrtvých bude mnohem vyšší, než udávají oficiální vládní statistiky. Ty mluví pouze o 12 obětech a osmi desítkách nakažených.

Nejmenovaný vládní představitel ale pod podmínkou anonymity turecké agentuře Anadolu sdělil, že mrtvých je už přes šest stovek. Šest z nich jsou přitom vládní úředníci.

Zdravotnictví je v zemi dlouho sužované válkou v tristním stavu – hned z několika nemocnic odešel v posledních týdnech personál kvůli tomu, že nedostal v době pandemie žádné ochranné pomůcky.

Mnoho dalších zdravotnických zařízení je uzavřeno kvůli válce – Jemen se stal dějištěm proxy války mezi Íránem a Saúdskou Arábií. Proti sobě tu bojují jednotky prezidenta Abd Rabú Mansúra Hádího podporované arabskou sunnitskou koalicí a šíitští povstalci, kterým dodává zbraně Teherán.

Nemocnice posílají lidi pryč

Muhammad al-Šamá, ředitel jemenského programu v Save the Children, mluvil v rozhovoru pro BBC o rodinách, které v posledních týdnech přišly o dva či tři členy. „Naše týmy na místě jsou svědky toho, že nemocnice posílají lidi pryč, i když mají problémy s dýcháním nebo kolabují. Lidé umírají, protože nemohou dostat péči, která by jim normálně zachránila život,“ řekl. Někteří nemocní prý obcházejí různé nemocnice, nakonec je ale nepřijmou nikde. Humanitární organizace se tak domnívá, že nákaza nemocí covid-19 se v Adenu šíří rychleji, než úřady přiznávají.

I proto vláda před několika dny vyhlásila Aden zamořeným městem. V přístavu se po nedávných povodních šíří kromě koronaviru i další nemoci, například horečka chikungunya. Jemen je také zemí, která je jednou z nejhůře postižených nedostatkem potravin, nebezpečí hladomoru zde čelí velká většina populace.

25. dubna navíc separatistická Jižní přechodná rada (STC) oznámila, že vyhlašuje nezávislost jižního Jemenu. STC sice tvoří spolu s vojáky Hádího společnou koalici proti šíitským Hútíům, až do loňského listopadu ale bojovali v nepřehledném jemenském konfliktu i proti sobě. V pondělí se pak střety obou skupin obnovily – podle televize Al-Džazíra si boje vyžádaly deset lidských životů.

O největší humanitární katastrofě současného světa mluvily humanitární organizace v souvislosti s Jemenem už řadu měsíců, nyní ještě v nejchudší a válkami zmítané zemi přibyla pandemie koronaviru. Jak se ukazuje, ani smrtelné nebezpečí z této choroby nepřimělo bojující strany k zastavení zbraní. Smrt je ostatně v Jemenu všudypřítomná – od roku 2015 zemřelo ve válce více než 100 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované