Hlavní obsah

„Válka s Turky" mění nizozemskou politiku, čeká peroxidového démona fiasko?

Geert Wilders už odvolil, byli jsme u toho.

 

Reklama

Protiislámská Strana pro svobodu Geerta Wilderse byla měsíce považována za možného vítěze voleb. Čerstvá šetření však ukazují drastický pád preferencí.

Článek

V Nizozemsku začaly volby, na jejichž výsledek čeká celá Evropa. A sleduje je zejména kvůli muži, který se netají ambicí vyhrát. Geert Wilders, přezdívaný kvůli nezaměnitelné vizáži peroxidový démon, je představitelem krajní pravice a populismu nejhrubšího zrna.

Prosazuje nekompromisně boj s islámem, který srovnává s fašismem, zatímco korán označuje za ekvivalent Mein Kampfu. Je přísně protiunijní. Chce „nexit“ – vystoupení Nizozemska, obchodní velmoci závislé na exportu a třetího největšího investora v České republice, z Evropské unie.

Geert Wilders: Portrét peroxidového démona.Video: Martin Jonáš

Volební průzkumy v předchozích měsících ukazovaly, že by Wildersova PVV mohla získat až pětinu hlasů, čímž by se stala nejsilnější formací.

„Poslední volební šetření, která vyšla během úterního odpoledne, ovšem ukazují na zásadní propad preferencí Geerta Wilderse," hlásí z Haagu zvláštní zpravodaj pro nizozemské volby Martin Jonáš. „V tuto chvíli to vypadá, že by mohl skončit až pátý. To by bylo velké překvapení a velké fiasko.“

S kartami zjevně zamíchala aktuální diplomatická roztržka Nizozemska s Tureckem. „Současné nejsilnější vládní straně liberálů premiéra Marka Rutteho prospělo, jak se Turecku nekompromisně postavila. Na preferencích je to znát," doplňuje Jonáš.

Nizozemské úřady o víkendu zakázaly vstup do země tureckému ministrovi zahraničí a vyhostily jeho vládní kolegyni. Oba chtěli před tureckým referendem, které má rozšířit pravomoci hlavy státu, oslovit nizozemskou tureckou komunitu. Na oznámení Ankary o tvrdé odvetě reagoval Rutte prohlášením, že Nizozemsko se nenechá vydírat.

Reklama

Související témata:

Doporučované