Hlavní obsah

Válka v Jemenu: Boje o jemenský přístav Hudajdá sílí, provládní oddíly ovládly přístupovou trasu

Boje o přístav Hudajdá sílí, hrozí fatální humanitární krize.Video: AP

 

Reklama

Arabská koalice v Jemenu intenzivně útočí na pozice šíitských povstalců v přístavu Hudajdá a ovládla hlavní silnici vedoucí do města. Podle OSN hrozí největší humanitární krize světa. A to v případě, že nenastane příměří.

Článek

Boje o jemenský přístav sílí. Vládní vojska podporovaná arabskou koalicí útočí na rebelskou skupinu Húsíů. Ovládla hlavní silnici vedoucí do města. Za posledních šest dní v bojích zemřelo více než 150 lidí. Podle OSN válka ohrožuje místní zdravotnická zařízení spolu s dalšími stovkami tisíců civilistů.

Přístavem Hudajdá prochází 70 procent importu do Jemenu a také humanitární pomoc. Intenzivní boje mohou tyto dodávky ohrozit v době, kdy je hladem ohroženo až 14 milionů Jemenců.

Centrum města drží Húsíové, kteří mají podporu ze strany Íránu. Boje vyvrcholily minulý týden. Arabské koalici, která s povstalci bojuje, velí Saúdská Arábie a podporují ji Spojené státy. Oddíly, které prošly výcvikem Spojených arabských emirátů, podle AP za podpory vrtulníků zajistily část města podél trasy, která vede k přístavišti.

Zasažena byla i zdravotnická zařízení. Zničeny byly lékárny, které poskytují zoufale potřebné léky. Organizace UNICEF zároveň varovala, že se bojovalo „nebezpečně blízko“ hudajské nemocnice Al-Thawra.

„Zaměstnanci nemocnice a pacienti potvrdili, že zaslechli výstřely a intenzivní bombardování. Nyní je přístup do jediné nemocnice v okolí ohrožen,“ sdělila výkonná ředitelka Henrietta Foreová. „Jsou zde děti, které jsou ve stavu kritické podvýživy a potřebují lékařskou péči,“ dodala Foreová. Občanské sdružení Červeného kříže také vyjádřilo obavy z bojů poblíž hudajské nemocnice. Apelují na zúčastněné konfliktu, aby respektovali mezinárodní humanitární právo, a ušetřili tak životy civilistů a okolních infrastruktur.

Koalice obvinila šíitskou skupinu z pašování zbraní od íránských spojenců. Húsíové i Írán však tyto spekulace popírají. Zatímco ministerstvo lidských práv vedené šíitskou povstaleckou skupinou obvinilo koalici ze zasažení skladů. Tam jsou uloženy tuny pšenice a mouky.

Provládní koalice se však brání, že nemá v plánu udeřit na centrum a přístav města Hudajdá. Vládní vojska však informovala o snaze město obklíčit, a zamezit tak možnosti zásobování povstalců. Hodlají tak činit do konce měsíce. Vyslanec OSN Martin Griffiths věří, že v tu dobu opět začnou diskuze o příměří.

Jemen je devastován od vypuknutí války v roce 2015. Spory vznikly poté, co povstalecká skupina Húsíů převzala kontrolu nad západní částí země. Vyhnali mezinárodně uznávaného jemenského prezidenta Hádího. Postavila se proti nim arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií, kterou podporují západní státy.

Boje přivedly 22 milionů lidí do humanitární krize. Válka rozšířila choleru, kterou onemocnělo 1,1 milionu lidí. Zároveň v zemi způsobila jeden z největších hladomorů světa za posledních sto let.

Reklama

Doporučované