Hlavní obsah

Válka v mrakodrapu. Soud potvrdil zmražení sedmi bytů za půl miliardy

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ikonický mrakodrap V Tower v Praze na Pankráci pochází z dílny architekta Radana Hubičky.

Reklama

Sedm luxusních bytů za půl miliardy korun ve výškové budově V Tower v Praze 4 nesmí změnit majitele. Městský soud v Praze potvrdil předběžné opatření vydané kvůli sporu developera a insolvenčního správce stavební firmy.

Článek

Zákaz prodat sedm luxusních bytů v mrakodrapu V Tower v Praze na Pankráci platí.

Městský soud v Praze potvrdil verdikt prvoinstančního soudu, který předběžné opatření vydal. Byty pro nejmovitější kupce soud zmrazil kvůli sporu mezi developerem a insolvenčním správcem zkrachovalé stavební firmy PSJ o 119 milionů korun.

Během výstavby developer odstoupil od smlouvy o dílo. Stavební firma PSJ mezitím zkrachovala. Její insolvenční správce David Jánošík nyní na developerovi kvůli odstoupení od kontraktu požaduje 119 milionů. Byty ve výškovém domě nechal soudně zablokovat. Správce se obává, že po jejich prodeji by se už k penězům nedostal.

„Pohledávku uplatněnou u soudu insolvenčním správcem považujeme za nedůvodnou, jelikož zanikla před prohlášením konkursu,“ uvedl v reakci na prvoinstanční rozhodnutí manažer PSJ Invest Jiří Maštálka. Na aktuální verdikt odvolacího soudu developer nereagoval.

Developer se mimo jiné bránil argumentem, že hodnota sedmi zmražených bytů je nejméně 459 milionů korun. Tedy téměř čtyřnásobek pohledávky, o jejíž úhradu insolvenční správce PSJ usiluje.

Podle pražského městského soudu ovšem v takovýchto případech není rozhodující, aby hodnota zmrazeného majetku odpovídala hodnotě sporné pohledávky.

Je logické a správné, že pokud dlužník má majetek takového typu a rozsahu, soud jej zablokuje, aby měli věřitelé jistotu, že z prodeje budou uspokojeny jejich pohledávky.
Marek Indra, IFIS investiční fond

„Odvolací soud v této souvislosti uvážil, že v majetku žalované se už nenacházejí finanční prostředky z prodeje desítek stamilionových nemovitostí,“ stojí v rozhodnutí senátu v čele se soudkyní Naděždou Zachystalovou. Podle soudu tak existuje důvodná obava, že by se zbývajícím majetkem mohl developer nakládat bez omezení.

Aktuální rozhodnutí přivítal fond IFIS, který vede věřitelský výbor PSJ. „Je logické a správné, že pokud dlužník má majetek takového typu a rozsahu, soud jej zablokuje, aby měli věřitelé jistotu, že z prodeje budou uspokojeny jejich pohledávky. Pozitivně vnímám, že soudy obou stupňů ve věci rozhodly poměrně rychle. Dává to větší míru jistoty, že pohledávka za dlužníkem – poté, co bude pravomocně vysouzena – bude i dobytná,“ řekl šéf fondu Marek Indra.

Podobné jméno, jiní vlastníci

Developerem projektu byla společnost PSJ Invest, dodavatelem stavby firma PSJ. Obě společnosti sice spojuje stejná zkratka v názvu, ale jinak jsou na sobě vlastnicky nezávislé. Za PSJ Invest stojí byznysmen Martin Jaroš. Stavební firmu PSJ ovládal podnikatel František Vaculík.

Aktuální soudní verdikt se týká projektové společnosti V Tower Prague, ve které je projekt umístěný.

V Tower patří mezi nové dominanty Pankrácké pláně. Třicetipatrová budova se pne do výšky 104 metrů. Celkem v mrakodrapu vzniklo 130 luxusních bytů. Bydlení si tam pořizovali hlavně movití byznysmeni.

Projekt vznikl podle návrhu architekta Radana Hubičky. Ještě v předminulém desetiletí plánovala výstavbu developerská skupina ECM. Ta však minulou krizi nepřežila. V následném konkurzu pak projekt změnil majitele.

Reklama

Doporučované