Hlavní obsah

Válka v Karabachu zuří: mrtvých přibývá, lidé staví podzemní kryty

Svět bez obalu: Lidé se v Náhorním Karabachu schovávají v provizorních podzemních krytech.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Boje mezi arménskými a ázerbájdžánskými silami u Náhorního Karabachu pokračují. Konflikt si na obou stranách vyžádal již desítky mrtvých, včetně civilistů.

Článek

Válka mezi oběma zeměmi vypukla 27. září. Bojuje se v oblasti Náhorního Karabachu anebo u jeho hranic. Ázerbájdžánská televize poskytla novinářům toto video z vesnice Sejdimli. Bylo zveřejněno 30. září.

„Večer okolo 7 hodin nás začali z arménské strany ostřelovat. Bomby zasáhly řadu míst ve vesnici. Většina domů je pobořená nebo zničená. Jeden člověk byl zraněn.“

Další záběry natočili reportéři Rádia Svobodná Evropa 28. září ve vesnici Martuni. Dostali se tam díky arménskou vládou organizované cestě pro novináře. Alexandr Melkumian říká, že jeho nevlastní matka během bombardování vesnice ázerbájdžánskými jednotkami zahynula. Další lidé prý byli zraněni a jedno dítě zabito.

„Chtěl jsem nakrmit svá prasata, když mi manželka řekla, že zaslechla střelbu. Já na to, že to nevadí. Myslel jsem si totiž, že to je jen taková ta pravidelná střelba, kterou tady slyšíme téměř každý den. Ale najednou se ozvala rána. Přišlo to odtamtud. Když jsem běžel dolů, viděl jsem všude kouř a zraněné lidi,“ dodává Melkumian.

Arménská vláda zveřejnila 30. září další video z Náhorního Karabachu, na kterém je vidět, jak se místní lidé nyní ukrývají v provizorních podzemních krytech.

K 30. září Arménie uvádí, že bylo při střetech zabito 8 civilistů a 84 vojáků. Tyto údaje ale nebylo možné nezávisle ověřit. Obě strany konfliktu evidují stovky zraněných.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované