Hlavní obsah

Válka v Sýrii a příští prezident USA: Clintonová slibuje reset, Trump je nečitelný

 

Reklama

Jedna věc je zřejmá: Donald Trump by se dokázal s Vladimirem Putinem dohodnout, i pokud jde o Sýrii, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy novinář Robert Mikoláš.

Článek

Poslední příměří před finálním útokem na východní Aleppo hlásí ruská a syrská vládní armáda. Zároveň je syrská válka jedním z hlavních klíčových témat závěrečné části americké prezidentské kampaně. Seznam Zprávy hostil ve svém studiu zpravodaje Českého rozhlasu Roberta Mikuláše, který je častým hostem na syrském válčišti.

Pojďme si rozebrat jednotlivé kandidáty. Hillary Clintonová slibuje reset politiky vůči Sýrii, co to může znamenat? 

Já bych možná odpověděl názory povstaleckých skupin, které na svých zpravodajských serverech napsaly, že by si přály raději právě kandidátku demokratů, tedy Hillary Clintonovou, než Donalda Trumpa. Je to i proto, že Hillary Clintonová se netají podporou umírněné opozice a naopak je pro odchod prezidenta Bašára Asada. Reset znamená i to, že se změní politika nevměšování. Pokud Clintonová zvítězí, tak bude mnohem razantnější a Spojené státy se budou mnohem více angažovat právě i v Sýrii.

Donald Trump často přebírá rétoriku Vladimira Putina, když mluví o Sýrii. Myslíte, že by v případě jeho zvolení dostalo Rusko a potažmo Damašek zcela volnou ruku na syrském bojišti? 

U Donalda Trumpa nikdo neví, co udělá. Zřejmě by byl méně angažovaný. A to je asi ten zásadní rozdíl v politice obou amerických prezidentských kandidátů, co se Blízkého východu týče. Jedna věc je zřejmá: Donald Trump by se dokázal s Vladimirem Putinem dohodnout, i pokud jde o Sýrii.

Pusťte si ve videu v tomto článku celý rozhovor o situaci v Sýrii a souvislostech s americkými prezidentskými volbami.

Reklama

Doporučované