Hlavní obsah

Zařiďte nám odškodnění, vyzývají pronásledovaní disidenti Válkovou

Foto: Profimedia.cz

Vládní zmocněnkyni Helenu Válkovou prosí advokát o pomoc s odškodněním pro oběti ochranného dohledu.

Reklama

Kvůli publikaci obhajující takzvaný ochranný dohled – nástroj užívaný mimo jiné pro šikanování disidentů – Heleně Válkové zřejmě unikne post ombudsmanky. Ze své pozice zmocněnkyně vlády pro lidská práva by měla pronásledovaným pomoci k odškodnění za tuto praktiku, tvrdí právník.

Článek

Známý pražský advokát a obhájce lidí utlačovaných minulým režimem Lubomír Müller se s otevřeným dopisem obrátil s žádostí o pomoc na Helenu Válkovou, vládní zmocněnkyni pro lidská práva. Žádá ji o pomoc s odškodněním pro lidi, proti kterým byl zneužit takzvaný ochranný dohled.

Sám zastupuje hned šest nespravedlivě odsouzených mimo jiné k ochrannému dohledu. Mezi ně patří i disident Pavel Wonka, který je považovaný za poslední politickou oběť československého komunistického režimu, signatář Charty 77 a samizdatový vydavatel Jiří Gruntorád nebo aktivista Petr Cibulka.

Podle zjištění serveru Info.cz přitom právě Helena Válková na přelomu 70. a 80. let napsala publikaci, která ochranný dohled obhajovala. A to společně s Josefem Urválkem, který jako prokurátor nese zodpovědnost za řadu justičních vražd, včetně Milady Horákové. Válková podle svých slov nevěděla, že se institut zneužívá proti disidentům.

Podle Lubomíra Müllera je zatím dosavadní praxe taková, že odbor odškodňování ministerstva spravedlnosti odmítá jakoukoliv náhradu za dobu ochranného dohledu vyplácet.

„Prosím Vás proto, abyste pracovníkům ministerstva spravedlnosti vysvětlila, že… je žádoucí zabezpečit nevinně odsouzeným společenskou rehabilitaci a přiměřené hmotné odškodnění i ve vztahu k ochrannému dohledu,“ píše Müller v dopise, který Heleně Válkové adresoval.

Sám pak navrhuje, že není třeba vytvářet komplikované výpočty odškodnění. Lze podle něj vycházet z dřívějšího rozsudku, podle kterého za přiměřené odškodnění lze brát částku pět tisíc korun za jeden měsíc ochranného dohledu.

„Obrátil jsem se na paní zmocněnkyni, aby zpracovala výklad, podle kterého by odškodnění za ochranný dohled možné bylo. Myslím si, že paní zmocněnkyně je osoba, která takový výklad může učinit,“ vysvětluje Lubomír Müller důvod, proč poslal otevřený dopis. Reakci Válkové Seznam Zprávy zjišťují.

Podle ministerstva spravedlnosti zákon o rehabilitacích a odškodnění uvádí výčet položek, za které je možné odškodnění vyplácet. Ochranný dohled mezi nimi není. Podle advokáta jsou ale položky uvedené v zákoně jen příklady, nejde o konečný seznam.

Válková: Nic jsem netušila, Urválka neznala

Helena Válková se k celé kauze vyjádřila v rozhovoru pro Seznam Zprávy na konci minulého týdne. Argumentovala například tím, že netušila, že se ochranný dohled zneužívá vůči disidentům.

„Jak jsme to měli vědět? To jsme měli kvůli tomu třeba zrušit nepodmíněný trest odnětí svobody? Ten se zneužíval také,“ řekla ve studiu Seznam Zpráv Helena Válková s tím, že se k ní informace o zneužití dohledu před rokem 1989 nedostaly.

Válková, která nyní působí jako vládní zmocněnkyně pro lidská práva, byla ještě minulý týden také hlavní kandidátkou na funkci ombudsmanky, na tu ji navrhl prezident Miloš Zeman. Na konci minulého týdne se Helena Válková tuto nominaci rozhodla odmítnout. Prezident Miloš Zeman se pro server Blesk.cz vyjádřil, že její rozhodnutí vítá.

Reklama

Doporučované