Hlavní obsah

Válková nemá vyhráno. ČSSD chce dále jednat o jejím odstoupení z funkce

Foto: Jan Handrejch /Právo/, Profimedia.cz

Helena Válková.

Reklama

ČSSD chce dál řešit odvolání Heleny Válkové z funkce zmocněnkyně pro lidská práva. Většina členů kabinetu ale za poslankyní stojí, i když na konci 70. let psala o ochranném dohledu spolu s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem.

Článek

Sociální demokraté se v úterý sešli se zástupci hnutí ANO, aby nastolili témata pro zbytek volebního období. Jedním z bodů jednání bylo i možné odvolání Heleny Válkové z funkce zmocněnkyně pro lidská práva. Ta svoji minulost vysvětlovala na pondělním jednání vlády a v prvním kole obstála. Vyhráno ale ještě nemá.

Exministryně spravedlnosti čelí kritice kvůli svému článku z konce 70. let o ochranném dohledu, který byl totalitním režimem zneužíván proti disidentům. Pod tímto článkem je Válková podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, jenž je známý hlavně z procesu s Miladou Horákovou.

Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka je potřeba, aby otázka lidských práv byla reprezentována někým, kdo má vysokou autoritu. „Debata neskončila a je možné, že se v ní bude pokračovat,“ řekl Zaorálek ČTK.

Kabinet o odvolání Válkové jednal již v pondělí na návrh vicepremiéra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka. Po vystoupení Válkové ale ministři o jejím setrvání nehlasovali. Válková navíc před ministry odmítla, že by funkci opustila sama, a sám premiér Andrej Babiš zatím nevidí důvod, proč by měla být z funkce odvolána.

Válková v pondělí rozdala ministrům materiál, ve kterém vysvětluje vznik kritizovaných textů včetně popisu situace v 70. letech. Svou kandidaturu na ombudsmanku sice po kritice stáhla, ale to podle prezidenta Miloše Zemana nestačí.

„Nevědět, kdo byl Urválek. To by měli vědět všichni dospělí lidé. Byl to nejodpornější zjev československé justice. I kdyby napsala článek o boji proti kůrovci, je problém ve spoluautorovi,“ řekl prezident v rozhovoru pro Blesk. Vládní členové za hnutí ANO ale nevidí důvod, proč by měla Válková z funkce zmocněnkyně pro lidská práva, kterou nyní zastává, odstupovat.

„Patří mezi erudované odborníky a vlastně nevidím důvod, proč by měla být odvolána. Rozhodně ji nebudu vyzývat k odstoupení,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Stejný názor zastává i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček nebo ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch.

Ministr životního prostředí Richard Brabec poznamenal, že mu z lidského hlediska bylo v pondělí Válkové líto. „Ona to skutečně bere jako velkou osobní křivdu, jako určitou štvanici. Chtěl jsem si vyslechnout i ten lidský příběh, protože to zatím bylo bráno jako záležitost, co se píše,“ uvedl.

Rada vlády pro lidská práva se sejde ve čtvrtek 16. ledna a má se jí zúčastnit i premiér. Jeden z členů Rady, právník Tomáš Němeček, rozeslal výzvu k rezignaci Válkové z funkce zmocněnkyně i členky Rady.

„Pocit trapnosti při sledování činů a výroků profesorky Válkové je už nesnesitelný,“ napsal Němeček na svém facebookovém profilu. Pokud Válková neskončí, odejde z Rady sám, uvedl.

Reklama

Doporučované