Hlavní obsah

Válková se stala novou vládní zmocněnkyní pro lidská práva

Foto: Jan Handrejch /Právo/, Profimedia.cz

Pozici vládního zmocněnce loni v červnu obnovil první Babišův kabinet.

Reklama

Podle Válkové se náplň funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva kryje s její činností v Poslanecké sněmovně, v níž chce i po jmenování zůstat.

Článek

Poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) je novou vládní zmocněnkyní pro lidská práva. Na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) ji jmenovala vláda. Válková novinářům řekla, že ve Sněmovně zůstane. V nové funkci se chce soustředit především na ohrožené děti, seniory a sociálně či zdravotně znevýhodněné lidi.

Minulé pondělí vláda jmenování Válkové odložila na návrh vicepremiéra Jana Hamáčka. Předseda sociálních demokratů chtěl od Válkové slyšet, jakým způsobem skloubí funkci zmocněnkyně pro lidská práva s poslaneckým mandátem a předsednictvím petičního výboru Poslanecké sněmovny, Válková se ale zasedání vlády neúčastnila, a nemohla tak odpovědět.

Podle Válkové se náplň funkce kryje s její činností v Poslanecké sněmovně, v níž chce i po jmenování zůstat. Jakožto zmocněnkyně by se chtěla věnovat právům dětí a seniorů, rovnosti žen a mužů, národnostním menšinám a sociálnímu začleňování. Součástí zmocněncovy agendy jsou i práva postižených, rovné šance pro všechny či problematika neziskových organizací. Dosud pod zmocněnkyni spadá i vládní agentura pro sociální začleňování. Válková řekla, že by se v případě jmenování měla stát také místopředsedkyní příslušných vládních rad, jimž předsedá premiér.

V únoru 2015 Válková rezignovala na funkci ministryně spravedlnosti, podle jejích slov byl důvodem tlak ze strany předsedy ANO Andreje Babiše. Válková tehdy uvedla, že si přečetla několik negativních článků o své osobě v Lidových novinách a že ji Babiš přímo vyzval k rezignaci.

Pozici vládního zmocněnce loni v červnu obnovil první Babišův kabinet. Do funkce pak jmenoval tehdejší náměstkyni Úřadu vlády pro lidská práva Martinu Štěpánkovou. Ke konci března z pozice odešla. Post zmocněnce měly už dřívější vlády. Poprvé vznikl v roce 1998. Před Válkovou úřad zastávalo pět mužů a dvě ženy. Některé kabinety pak měly ministryni či ministra pro lidská práva.

Reklama

Doporučované