Hlavní obsah

Valná hromada ČEZ zasedne poprvé na popud minoritního akcionáře

Rozhovor s Michalem Šnobrem o tom, proč skupina menšinových akcionářů požádala o svolání mimořádné valné hromady.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Valná hromada energetické společnosti ČEZ se dnes poprvé uskuteční na popud minoritního akcionáře. Iniciovali ji menšinoví vlastníci sdružení kolem kritika současného vedení firmy Michala Šnobra.

Článek

Tématem má mimo jiné být strategie firmy nebo opční program, který mohou manažeři ČEZ využít na nákup akcií společnosti. V obou záležitostech navrhují minoritní akcionáři změnu stanov společnosti.

Z pozvánky na valnou hromadu mimo jiné vyplývá, že akcionáři sdružení kolem Šnobra chtějí, aby o využití opčního programu představenstvem nově rozhodovala valná hromada, a ne dozorčí rada jako dosud. Představenstvo ve svém stanovisku k návrhu uvádí, že aktuální mechanismus zajišťuje efektivní nastavení odměňování manažerů.

Některé další navrhované body týkající se opčního programu firma na pořad jednání akcionářů nezařadila. „Skupina ČEZ přijala všechny body, které právně mohla, a ty jsou na program valné hromady zařazeny,“ uvedl už dříve mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podle Šnobra vedení ČEZ nezařazením části požadavků minoritních akcionářů program valné hromady znepřehlednilo.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií společnosti. V poslední době se v Česku opět řeší případná stavba nového jaderného zdroje a role ČEZ při tomto projektu. Možností je i prodloužení životnosti Jaderné elektrárny Dukovany.

Reklama

Doporučované