Hlavní obsah

Valná většina hráčů vůbec neví, co bude dělat po kariéře, chceme jim pomoci, říká Pešír z Hráčské fotbalové unie

Česká asociace hokejistů ve spolupráci s Hráčskou fotbalovou unií chce vzdělávat sportovce před koncem aktivní kariéry.Video: David Janeczek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Zvládnout přechod mezi kariérou profesionálního sportovce a života po ní není mnohdy vůbec snadné.

Česká asociace hokejistů ve spolupráci s Hráčskou fotbalovou unií začíná vzdělávat profesionální sportovce na poli daňového poradenství, pojištění, uplatnění se na trhu práce a investic už během aktivní kariéry.

„Budeme rádi, když se na nás budou sportovci obracet s radami. Je důležité, aby sportovci věděli, že jsme tady pro ně,“ vysvětluje Jakub Hyspecký, který za projektem stojí.

Hráčské asociace si od projektu ELIIT slibují, že se profesionální sportovci po konci kariéry lépe začlení do běžného života a nebudou čelit existenčním problémům.

„Nemyslím si, že jsou v Česku hokejisté po kariéře na hranici nízké životní úrovně, ale je potřeba těm klukům pořád říkat, aby se dívali i do budoucnosti,“ pokračuje předseda České asociace hokejistů Marek Černošek. Nechci nikoho urazit, ale myslím si, že 95 procent fotbalistů vůbec neví, co bude dělat po kariéře,“ dodává Tomáš Pešír z Hráčské fotbalové unie.

Podle článku magazínu Sports Illustrated z roku 2009 ohlásí osobní bankrot 60 procent profesionálních basketbalistů z NBA jen dva roky po konci kariéry. U hráčů amerického fotbalu z NFL je to až 78 procent. A to jsou příjmy hráčů z NBA a NFL mnohonásobně vyšší než příjmy vrcholových sportovců v Česku.

Podle hráčských asociací dosahuje průměrný plat extraligového hokejisty částky okolo 80 tisíc korun a ve druhé nejvyšší tuzemské fotbalové lize jen málokdo dosahuje na příjem vyšší než 30 tisíc korun.

„Ono nezáleží na tom, kolik si hráč vydělá, protože mentalita u nás je ve většině nastavená tak, že utrácíme všechno, co máme. Takže se nám zatím kluci nejčastěji ozývají ohledně financí a investic do budoucna,“ říká Hyspecký.

Fotbalová hráčská unie si na podzim loňského roku nechala vypracovat průzkum, do kterého se zapojilo 107 prvoligových a druholigových hráčů ve věku 19 až 35 let. Z velké části fotbalisté uváděli, že myslí na život po kariéře.

„Když přijedeme do šatny mezi hráče, tak ne každý dokáže před všemi přiznat, co ho trápí,“ vysvětluje Tomáš Pešír z Hráčské fotbalové unie, že po dalších osobních rozhovorech vyplývá, že hráči berou jako investice do budoucna třeba i penzijní či stavební pojištění.

„Na druhou stranu po prvoligových i druholigových hřištích běhají také inženýři a další vysokoškolsky vzdělaní lidé,“ dodal na závěr Pešír.

Reklama

Související témata:
Tomáš Pešír

Doporučované