Hlavní obsah

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci odsuzující Trumpův krok uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele

Valné shromáždění OSN zasedalo v otázce USA a JeruzalémaVideo: AP

 

Reklama

Proti uznání Jeruzaléma se na Valném shromáždění OSN vyslovilo 128 zemí, proti jich bylo devět. Zdrželo se 35 států, včetně České republiky.

Článek

Valné shromáždění OSN na čtvrtečním mimořádném zasedání přijalo nezávaznou rezoluci, která odsuzuje rozhodnutí Spojených států uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Pro návrh hlasovalo 128 zemí, proti bylo devět, 35 států včetně České republiky se zdrželo. Americký prezident Donald Trump před hlasováním pohrozil, že státy, které budou proti Washingtonu hlasovat, přijdou o americkou finanční podporu.

Šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás považuje přijetí rezoluce za vítězství Palestiny, uvedla agentura Reuters.

„Podle našeho názoru přijetí této rezoluce nenapomáhá blízkovýchodnímu mírovému procesu, naopak prohlubuje rozdíly mezi stranami,“ řekla ČTK mluvčí Ministerstva zahraničí Irena Valentová. O tom, že se Česká republika hlasování zdrží, ve čtvrtek spekulovalo několik zahraničních zpravodajských webů. Například server arabstoday.net napsal, že Česko se zřejmě americkému tlaku podrobí.

Návrh rezoluce předložily společně Jemen a Turecko. V dokumentu se mimo jiné uvádí, že veškerá rozhodnutí týkající se statusu Jeruzaléma jsou neplatná, pokud nejsou ve shodě s příslušnými rezolucemi OSN. Dokument rovněž vyzývá všechny státy, aby do Jeruzaléma nepřesouvaly svá velvyslanectví. Trump k přípravě přestěhování ambasády vydal pokyn tento měsíc. Očekává se, že přemístění velvyslanectví může trvat i několik let.

Ať si proti nám hlasují, hodně ušetříme, pohrozil Trump před hlasováním Valného shromáždění OSN.Video: AP

Trump hrozil odstřižením financí

Zemím, které se na čtvrtečním hlasování Valného shromáždění OSN postaví proti USA, pohrozil americký prezident Donald Trump odstřižením od finančních prostředků.

„Všechny tyto země si berou naše peníze a pak v Radě bezpečnosti hlasují proti nám nebo proti nám možná budou hlasovat na Valném shromáždění. Berou si miliony dolarů, dokonce miliardy dolarů. A pak proti nám hlasují. Tu volbu budeme sledovat. Ať si proti nám hlasují. Hodně ušetříme,” řekl Trump.

Uznat Jeruzalém byl promyšlený tah. Rabín Sidon hodnotí Trumpovo rozhodnutí, které pobouřilo muslimy.

Reklama

Doporučované