Hlavní obsah

Vandal v Moravském krasu znovu polepuje cedule moravskou orlicí

Foto: Správa Chráněné krajinné oblasti Moravský kras

Vandalem poničená cedule v Moravském krasu.

Reklama

Správa Chráněné krajinné oblasti Moravský kras se po třech letech znovu potýká s přelepováním malých státních znaků na cedulích moravskými orlicemi. V poslední době zaznamenala čtyři takto poničené cedule.

Článek

Vandal zničil zatím čtyři cedule, dvě v přírodní rezervaci Čihadlo u Babic a dvě v přírodní rezervaci U Výpustku u Křtin. Strážci musí takto poničené cedule vyměňovat. „Škoda se bude vyčíslovat a případ spěje k podání trestního oznámení,“ uvedl zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma.

S přelepováním českých lvů na malém státním znaku se správa potýkala už v roce 2016, stalo se tak asi u 15 cedulí. V roce 2017 se situace opakovala, šlo asi o dvě desítky poničených cedulí se škodou zhruba 25 tisíc korun. Případu se věnovala policie, pachatele ale tehdy nenašla a případ odložila.

„Tento podivínský vandal si opět asi potřebuje něco dokazovat. Jinak si tuto nesmyslnou činnost strážci neumí vysvětlit. Bílí lvi na cedulích jsou přestříkáni černou barvou a na střed cedule umisťuje moravista podpis - malou samolepku se znakem Moravy,“ uvedl Tůma. Doplnil, že vandal se pohybuje na motorce po lesních cestách.

Chráněná území, přírodní památky, národní parky a podobné celky musejí být označeny ze zákona. Malý státní znak se symbolem lva se používá při označení například přírodních rezervací nebo přírodních památek či památných stromů. Větší celky, například národní parky či chráněné krajinné oblasti, označuje velký státní znak. Na něm jsou kromě lvů moravská i slezská orlice.

Reklama

Doporučované