Hlavní obsah

Vandalismus v Osvětimi. V táboře smrti našli antisemitské graffiti

Foto: Profimedia.cz

Vandalové nasprejovali na zdi několika budov bývalého koncentračního tábora antisemitistické nápisy.

Reklama

Budovy bývalého koncentračního tábora, ve kterém zemřelo nejméně 1,1 milionu lidí, pokryla hesla popírající holokaust. Je to „hrubý útok na symbol jedné z největších tragédií historie lidstva,“ uvedlo vedení pamětního centra.

Článek

Antisemitské slogany se objevily na celkem devíti dřevěných kasárnách, které se nacházejí v areálu bývalého koncentračního tábora a dnešního památníku a muzea Osvětim. Vandalové na zdi nasprejovali věty s antisemitským poselstvím a hesla popírající existenci holokaustu. A to dokonce ve dvou jazycích – v angličtině i němčině.

Celou situací se v současné době zabývá polská policie, která pátrá po autorovi či autorech nápisů. Za poškození památky pachatelům hrozí trest sahající od půl roku po osm let vězení, upozornila policie.

Nápisů si všiml hlídač během úterní pochůzky, uvedl server Onet.pl. „Na místo se okamžitě vydali policisté. Prozkoumali místo činu a zjistili, že nápisy byly nejspíše vytvořeny v úterý mezi osmou a dvanáctou hodinou,“ uvedla policejní mluvčí Malgorzata Jurecková.

Vedení památníku v současné době prochází záběry z bezpečnostních kamer. Zároveň vyzvalo všechny, kteří se v úterý ráno na místě nacházeli, a mohli tak být svědky vandalismu, aby je kontaktovali. Nápomocné by podle nich mohly být zejména fotografie z okolí dřevěných kasáren a vstupní brány.

Čin dosud neznámého pachatele pamětní centrum ostře odsoudilo. Jde o „hrubý útok na symbol jedné z největších tragédií historie lidstva a neobyčejně bolestnou ránu vůči památce všech obětí německého nacistického tábora Osvětim-Březinka,“ uvedli v prohlášení.

„Jen co policie dokončí potřebnou dokumentaci, restaurátoři osvětimského památníku začnou stopy vandalismu z historických budov odstraňovat,“ dodali s tím, že ostrahu areálu o rozloze 170 hektarů „neustále rozšiřují“. Rozpočet muzea, ze kterého jdou peníze na zabezpečení památníku, ovšem ovlivnila pandemie covidu-19.

Vandalství odsoudil mimo jiné izraelský památník obětem Holokaustu Jad Vašem. Podle jeho vedení jde „nejen o útok na památku obětí, ale také na přeživší a na všechny, kteří mají svědomí“.

Britská stanice BBC poukazuje na to, že k vandalismu dochází v Osvětimi pouze výjimečně. Nechvalně známý je především případ Švéda, který zosnoval krádež nápisu „Arbeit macht frei“ visícího nad vchodem tábora. Za svůj čin dostal v roce 2010 více než dva roky vězení.

Již dříve také došlo k pomalování zdi židovského hřbitova, který se nachází poblíž bývalého koncentračního tábora, svastikami a dalšími nacistickými symboly.

V Osvětimi, kterou Němci po porážce Polska přičlenili k nacistické říši, vznikl v roce 1940 koncentrační tábor, v němž byli nejprve vězněni Poláci. O dva roky později vznikl tábor Osvětim-Březinka, který se stal největším nacistickým vyhlazovacím táborem. Nacisté zde podle odhadů zavraždili 1,1 milionu lidí, převážně Židů, ale také Poláků, Romů, sovětských zajatců a vězňů z dalších zemí.

CNN v souvislosti s tím poukazuje na únorovou zprávu německého veřejnoprávního serveru Deutsche Welle, ve které stojí, že se Německo v posledních letech potýká s nepřetržitým nárůstem případů antisemitismu.

V Německu došlo za 12 měsíců před koncem ledna 2021 k 2 275 antisemitským zločinům. Asi 55 z nich bylo násilného charakteru, uvádí dokument.

Ke zvýšení počtu antisemitských útoků dochází poslední roky napříč Evropou. Židovské hřbitovy ve Francii a Polsku pravidelně hlásí případy vandalismu. Výsledky průzkumu Evropské komise ukazují, že devět z deseti evropských Židů se domnívá, že antisemitismus je na vzestupu.

Reklama

Doporučované