Hlavní obsah

Vandalové nasprejovali hákové kříže na pamětní místo Dne D, policie po nich pátrá

Hákové kříže se objevily na pamětním místě Dne D.Video: Daniela Kučerová, Lincolnshire Police

 

Reklama

Na pamětní lavici Dne D ve městě Lincolnshire ve Velké Británii se objevily nasprejované hákové kříže. Policie zahájila vyšetřování a pátrá po viníkovi. Podle lincolnshirské policie se nenávistné symboly objevily na několika místech v Twyford Woods v noci z neděle na pondělí.

Článek

Zdá se, že ne všichni vidí oslavy 75. výročí vylodění v Normandii pozitivně. Svědčí o tom stříbrno-bílé kresby hákových křížů na pamětní lavici Dne D v Lincolnshire. Dle serveru CNN malůvky viník zanechal i na zdi a nepoužívaném palivovém bubnu. Dnes už pamětní místo operace, za druhé světové války sloužilo jako letiště pro letadla, která se chystala na Den D letět do Normandie.

Ve svém prohlášení místní policie uvedla, že mezi 9. a 10. červnem došlo v několika oblastech v areálu Twyford Woods k posprejování hákovými kříži stříbrnou a bílou barvou. „Pomalovaná byla také lavička, která je nyní zničená. Apelujeme na svědky tohoto vandalismu a na kohokoli, kdo by nám mohl s vyšetřováním pomoct, aby nás kontaktoval,“ žádají policisté.

Vandalové řádili už během hlavních oslav, kdy zničili vojenské náhrobky v Yorkshiru. Poničili také náhrobky v Hirst Wood poskytnuté Commonwealth War Graves Commission speciálně pro významné výročí. „Nedá se pochopit bezohlednou bezmyšlenkovitos těch, kteří to udělali. Chtěli se vytáhnout před svými přáteli tím, že zničí náhrobky? Jaké uspokojení z toho kdo má?“ vyjadřují se k situaci aktivisté skupiny Hirst Wood Regeneration. Policie nyní pátrá po vandalech, kteří poničili bývalý domov letců královského letectva.

Spojenecká operace Overload začala 6. června 1944 a patří mezi největší vyloďovací akce v dějinách vojenství a zlomovou událost druhé světové války. V Den D zahynulo nejméně 10 000 vojáků protihitlerovské koalice a 4 000 až 9 000 vojáků německého wehrmachtu. Připomínky bitvy o Normandii začaly už minulý týden ve středu v anglickém Portsmouthu, pak pokračovaly ve Francii. Zúčastnili se jich britská královna Alžběta II., americký prezident Donald Trump a další státníci.

Reklama

Související témata:

Doporučované