Hlavní obsah

Vánoce a silvestr na horách: Chataři mluví o sezóně snů. Kde je už plno a kde se chytíte?

Přehledně: Kde mají ještě na největších českých horách o svátcích místo? Pusťte si náš přehled.

 

Reklama

Pokud stále nevíte, kde budete trávit letošního silvestra, máme pro vás informace přímo z horských oblastí. V některých už se ale neubytujete.

Článek

Krkonoše: Silvestr bude vyprodaný, Vánoce nikoliv

V nejznámějším středisku krkonošského lyžování ve Špindlerově Mlýně je silvestr podle ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com zatím vyprodaný přibližně ze 70 až 75 procent. Obsazování pokojů postupně poroste a kdo bude hledat ubytování na silvestra až v prosinci, neuspěje. Poslední šance spočívá v místech, která cestovní kanceláře zhruba v polovině prosince vracejí ubytovatelům.

Silvestrovské pobyty mají podle majitele portálu Martina Jandury zcela jiný charakter než pobyty ve zbytku zimy. „Jde o výjimečně exponovaný týden v roce, kdy ubytovatelé vědí, že vše prodají. Slevy na poslední moment žádné nejsou a vyprodáno je i v případě, že sněhové podmínky nejsou ideální," řekl. Lidé se podle něj na hory na konci roku jedou hlavně bavit.

Dlouhodobá předpověď počasí

Průměrné denní teploty se budou příští čtyři týdny od konce listopadu do Vánoc držet těsně nad nulou. V noci ale bude mrznout. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Další týdny, včetně období před Vánocemi a o svátcích, přinesou průměrné týdenní maximální teploty kolem plus tří stupňů. Průměrná týdenní minimální teplota bude kolem minus dvou stupňů.

Ceny pobytů v silvestrovském týdnu jsou nejvyšší v roce. Ve Špindlerově Mlýně začínají na zhruba 800 korunách za noc, ve vícehvězdičkových hotelích šplhají do tisíců korun za noc. O vánočním týdnu je levněji, ceny začínají na 500 korunách. Obsazenost Vánoc je zatím kolem 40 procent.

Jeseníky: Vyprodaná Švýcárna

Olomoucký kraj hlásí letos velký zájem o vánoční a silvestrovské pobyty. Ubytovací zařízení v Jeseníkách jsou už zpravidla obsazená a nabídka volných pokojů se tenčí také v Olomouci, do které každoročně v závěru roku přijíždějí tisíce turistů z Česka i zahraničí. „Na Vánoce a silvestra máme obsazeno zhruba 90 procent naší kapacity. Většinu hostů tvoří Češi, pár jich bude z Polska," řekl agentuře ČTK provozovatel penzionu Kaste František Kaštyl.

Část pokojů podle něj obsadí pravidelní klienti, kteří si vánoční a silvestrovský pobyt objednali s ročním předstihem.

Horský hotel Figura pod horou Praděd má již také na Vánoce a silvestra obsazeny prakticky všechny pokoje. V závěru roku tam budou nocovat hlavně hosté z tuzemska. „Lidé si vánoční a silvestrovské pobyty objednali s velkým předstihem. Většinou už v září a opozdilci v říjnu," řekla ČTK pracovnice recepce hotelu Figura. Nedaleká horská chata Švýcárna má už pokoje na vánoční a silvestrovský termín beznadějně vyprodány.

Šumava: Prý to bude sezóna snů

Hotely a penziony na nejatraktivnějších místech jižních Čech mají na silvestra v drtivé většině vyprodáno, někde zbývají poslední volná lůžka. Letošní zimní sezóna bude výjimečná. Lidé z oboru ji nazývají sezónou snů. „Vánoce jsou obsazené zhruba z 80 procent, silvestr je téměř plný, doprodávají se poslední volné pokoje a apartmány," uvedl Petr Studnička z Vysoké školy hotelové v Praze, který vytvářel strategii rozvoje území Svazku Lipenských obcí, v níž se zabýval i návštěvností území.

Podle starosty Kvildy Václava Vostradovského je na silvestra v tomto koutě šumavského národního parku beznadějně vyprodáno. „Máme většinou rok dopředu pobyty zarezervované. Kdyby to bylo možné, tak se sem vejde dvakrát více lidí. Plno máme i mezi svátky," uvedl.

Vysočina: Vrchol přijde před svátky, bude biatlon

Hotely, penziony a další ubytovací zařízení v okolí Nového Města na Moravě budou mít koncem roku nejlepší návštěvnost v době konání Světového poháru biatlonistů. Volná lůžka v tomto termínu tam už skoro nejsou, lidé si rezervují ubytování i v místech vzdálených přes 25 kilometrů. Světový pohár v biatlonu bude novoměstská Vysočina Aréna hostit od 15. do 18. prosince. Jinde na Vysočině budou hotely před svátky hostit kupříkladu firemní vánoční večírky.

Beskydy: silvestr ano, ale bez postele

V Beskydech na Frýdecko-Místecku už mají horské chaty na závěr roku většinu pokojů obsazených. Kdo by ještě chtěl sehnat ubytování na Silvestra, měl by si pospíšit, některá ubytovací zařízení mají zcela plno.

„Můžeme nabídnout jenom silvestrovský večer, ale bohužel bez ubytování," řekla obchodní ředitelka hotelu Freud Veronika Dvorská. Za třídenní silvestrovský pobyt zaplatili hosté 3800 korun, v ceně je ubytování s polopenzí i program na silvestrovský večer. Vstupné jen na silvestrovský program stojí 890 korun a zahrnuje živou hudbu, raut, tombolu či ohňostroj.

Reklama

Doporučované