Hlavní obsah

Čarodějnice, kůň, koza nebo krab. Kdo nosí dárky ve světě?

Foto: Profimedia.cz

Dárek – ilustrační foto.

Reklama

V České republice nosí dárky Ježíšek. Kdo ale nosí dárky ve světě?

Článek

Kdo nosí dárky

Například ve Francii nosí dárky Pere Noel, v Holandsku Sinterklaas, v Bulharsku děda Koleda, ve Švédsku Jultomten, v Polynésii velký krab, v Sýrii velbloud patřící Třem králům, v Chorvatsku děda Božičnjak a například v Indii nikdo dárky nerozdává a lidé si je dávají osobně.

Kdo naděluje dárky v České republice, všichni víme, není to nikdo jiný než Ježíšek. Kdo ale naděluje dárky v jiných státech ve světě jako je například Anglie, Německo, Itálie nebo Argentina?

USA

V Americe naděluje dárky Santa Claus ve svém ikonickém červeném kostýmu na saních taženými soby. Dárky naděluje do připravených punčoch na krbu a pod stromeček v noci z 24. na 25. prosince, když všichni spí. Do domu se dostává komínem. Američané dárky na rozdíl od Čechů rozbalují až 25. prosince ráno.

Rusko

V Rusku se slaví Vánoce až 7. ledna podle Juliánského kalendáře, který je od našeho Gregoriánského o 13 dní opožděný – 7. leden vychází na náš 25. prosinec. Dárky pod vánoční stromek v Rusku nazvaný jolka dává Děda Mráz, který cestuje ze vzdálené Čukotky na saních v doprovodu Sněhurky.

Anglie

V Anglii nosí dárky Otec Vánoc neboli Father Christmas. Cestuje v kočáru taženém soby a dárky naděluje v noci do punčoch zavěšených na krbu. Dárky se rozbalují druhý den, tedy 25. prosince.

Německo

Na severu Německa na Štědrý den domy obchází vánoční muž Weihnachtsman, cestuje na divokém větru, má zrzavé vousy a vlasy a je zahalen v dlouhém plášti a kapuci. Na jihu Německa obchází spíše Ježíšek neboli Christkind.

Itálie

V Itálii některým přináší dárky Ježíšek, v Itálii známý jako Babbo Natale. Přijíždí na saních se soby až z Finska a je podobný českému Mikuláši. Dárky některé italské rodiny rozbalují už 24. prosince večer, ale obvykle čekají až na první svátek vánoční 25. prosince. Některým dětem dárky roznáší čarodějnice Befana, až 7. ledna. Přilétá na koštěti a do domů se dostává komínem.

Argentina

V Argentině se slaví Vánoce až 6. ledna, kdy je v Argentině období léta. Dárky naděluje kůň Magi, pro kterého je před dveřmi připravena miska s vodou a seno jako občerstvení při jeho putování. Dárky naděluje do bot dětí umístěných pod vánočním stromkem nebo vedle postele.

Dánsko

V Dánsku nosí 24. prosince dárky Julemand, který je podobný Santa Clausovi. Stejně jako Santa Claus cestuje na saních se soby a bydlí na severním pólu. Pomáhají mu skřítci, kteří se jmenují Nisser, takže Julemand není na roznášení dárku sám.

Finsko

Ve Finsku nosí dárky dědeček Ukko, který se celým jménem jmenuje Joulupukki. Je oblečen do kozlí kůže a žije v Laponsku. Finsko je zároveň jedinou zemí, kde děti vidí toho, kdo jim naděluje dárky. Tato tradice je podobná Mikuláši 5. prosince v Česku.

Reklama

Doporučované