Hlavní obsah

Jak psát správně názvy vánočních svátků aneb Vánoční pravopis přehledně

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Chybujete v psaní malých a velkých písmen na začátku slov? Jsou správně Vánoce nebo vánoce a jak je to s dalšími svátky či významnými dny konce roku?

Článek

Často se chybuje v psaní velkých a malých písmen. Nejen v názvech svátků, ale také organizací, úřadů nebo například v názvech ulic.

Podívejte se na přehled, jak je to s psaním velkých a malých písmen nejen u Vánoc.

Vánoce a advent

V publikacích starších roku 1993 můžeme najít přání šťastných a veselých vánoc s malým počátečním písmenem. Nová pravidla totiž vešla v platnost roku 1993 a šťastné a veselé Vánoce bychom měli psát s velkým V. Stejně tak to platí například u Velikonoc.

Pokud jde o přídavné jméno vánoční, například vánoční koleda, vánoční dárek nebo vánoční atmosféra, píšeme s malým počátečním písmenem.

Slovo advent se také píše vždy s malým počátečním písmenem a stejně je tomu tak u slovních spojení, kdy je advent přídavným jménem, například adventní věnec.

Sváteční dny - Štědrý den, Boží hod

Názvy jednotlivých svátečních dnů píšeme s velkým počátečním písmenem - Štědrý den, Štědrý večer nebo Boží hod.

Lehký zmatek může způsobit Boží hod, který se objevuje hned v několika podobách, ať už je to Boží hod, Hod boží, Boží hod vánoční nebo Hod Boží.

U prvních tří variant je pravidlo stejné a píše se zde velké počáteční písmeno. U čtvrté varianty vyjadřujeme náboženskou úctu, a proto je Hod Boží s oběma velkými počátečními písmeny.

Ježíšek nebo ježíšek

U slova Ježíšek nebo ježíšek záleží na jeho významu. Ježíšek označuje hned několik věcí - samotného Ježíše, Štědrý večer nebo Štědrý den. Slovem ježíšek můžeme označit například nadílku dárků pod stromečkem.

Půlnoční mše

Další slovním spojením ve kterém se může často chybovat je půlnoční mše vánoční. Píšeme s malým písmenem na začátku. Platí to i o různých variacích - půlnoční, půlnoční mše apod.

Nový rok nebo nový rok

Mezi častou chybu bezpochyby patří psaní slovního spojení „nový rok“. S velkým počátečním písmenem, tedy Nový rok, napíšeme v případě, že se jedná o spojitost s jedním dnem, 1. lednem.

S malým počátečním písmenem, tedy nový rok, píšeme, pokud se jedná o všechny dny následujícího roku.

Na podrobnější vysvětlení pravidel se můžete podívat v internetové jazykové příručce Ústavu pro jazyk český AV ČR.

Reklama

Související témata:

Doporučované