Hlavní obsah

Vánoce v USA: Jak slaví Vánoce Američané a čím se liší oproti českým

Foto: Profimedia.cz

Vánoce USA – ilustrační foto.

Reklama

Když se řeknou „Vánoce v USA” ,každému se vybaví Santa Claus v červeném obleku a až kýčovitě vyzdobené obchodní domy nebo ulice. Jak Američané slaví Vánoce, jaké mají zvyky, tradice a co podávají k večeři místo kapra s bramborovým salátem?

Článek

Vánoce jsou ve Spojených státech jedním z nejdůležitějších svátků v roce. Sjedou se celé rodiny z celých států a společně tráví čas.

Vánoční svátky jsou v Americe ve stejném období jako v České republice, tedy od 24. do 26. prosince. Rozdílné jsou ovšem tradice a zvyky. Jaké to jsou?

Kdo roznáší dárky

V Americe naděluje dárky Santa Claus ve svém ikonickém červeném kostýmu a cestuje na saních taženými soby. Dárky naděluje do připravených punčoch na krbu a pod stromeček v noci z 24. na 25. prosince, když všichni spí. Do domu se dostává komínem a krbem.

U krbu čeká na Santa Clause sklenice mléka a talíř plný sušenek, nezapomíná se ani na soby, pro které bývají připravené mrkve.

Kdy se slaví Vánoce v USA

Vánoční svátky začínají 24. prosince, ve většině států USA není tento den státním svátkem a lidi normálně pracují. Většina si bere dovolenou a využívá den volna k cestování za rodinou. Probíhají poslední přípravy, zdobení a chystání punčoch na krb pro Santa Clause.

Nejdůležitějším datem amerických Vánoce je 25. prosinec, hned ráno se rozbalují dárky, které přes noc nadělil do punčoch a pod vánoční stromek Santa Claus. Hlavní hostina probíhá buď 24. prosince večer, nebo někteří Američané nechávají hlavní hostinu až na 25. prosince.

26. prosince je také státním svátkem jako v Česku. Američané tento den využívají pro cestování za příbuznými.

Cukroví a hlavní večeře

V Česku si Vánoce bez kapra a bramborového salátu neumíme ani představit, v Americe je štědrovečerní večeře podobná té na Den díkůvzdání.

Tradičním pokrmem je tedy nadívaný krocan s brusinkovou omáčkou, brambory a dušená zelenina. Co se týká cukroví, v českých domácnostech se objevuje nesčetné množství druhů (z lineckého těsta, vosí úly apod.), a v USA převládají koláče – jablečné nebo například dýňové, dále perníčky nebo zahnuté bíločervené cukrové tyčinky s příchutí máty.

Zvyky a tradice

Barvami Vánoc jsou za mořem zelená, červená a zlatá. Každá z barev má svůj význam, zlatá značí světlo a bohatství, zelená život a červená je symbolem krve Ježíše Krista.

V každém domě se musí nacházet ten nejtradičnější symbol Vánoc – vánoční strom. Nejlépe musí být tak velký, že se dotýká stropu a je velmi bohatě ozdobený.

Američané jsou známí svými dekoracemi a ozdobenými domy. Předvánoční čas využívají ke zdobení svých domů a soupeření se sousedy o nejlépe vyzdobený dům. Využívají různá světýlka, betlémy, figuríny Santa Clause, zahnuté cukrové hůlky nebo cokoliv s vánočními motivy. Za výzdoby jsou ochotni utratit nemalé peníze.

Reklama

Související témata:

Doporučované