Hlavní obsah

Vánoce v Brně táhnou stále víc netradičních cizinců. Turbomošt se šíří do dalších měst

Pátečnímu rozsvěcení vánočního stromu v Brně přihlíželi také andělé na chůdách.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda, Eliška Hypšmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Návštěvníci brněnských vánočních trhů se letos poprvé svezou na obřím ruském kole. Vánoční dárky a pochutiny mohou vybírat v téměř dvou stovkách stánků. Místní vánoční fenomén s názvem Turbomošt se letos rozšířil do deseti měst v Česku.

Článek

Na kouzelnou atmosféru brněnských vánočních trhů v uplynulých letech upozornila velká světová média. Pátečnímu rozsvěcení stromu na centrálním náměstí Svobody přihlíželo podle odhadů strážníků okolo třinácti tisíc lidí. Rok od roku vábí více zahraničních turistů z okolních států, ale také z Koreje nebo Japonska.

„Samozřejmě nás těší, že jich přibývá. Zároveň věříme, že masy lidí nebudou tak velké, aby ohrozily komorní povahu našich trhů. Právě tím se odlišujeme od velkých metropolí,” zadoufala šéfka Turistického informačního centra Jana Janulíková.

Zájemci se v centru mohou proplétat mezi téměř dvěma stovkami stánků na čtyřech náměstích. Také mezi prodejci sílí zájem stát se součástí brněnských Vánoc.

„Odmítáme asi polovinu ze všech přihlášených. Stánkaři procházejí složitým výběrovým řízením. Po splnění kritérií rozhoduje nabídnutá cena,” vysvětlila Janulíková. Cena pronájmu jednoho stánku tak šplhá i přes tři sta tisíc korun.

Největší letošní novinku uvidí lidé přicházející na Moravské náměstí už z velké dálky. Vévodí mu třiatřicetimetrové ruské kolo, které ovšem vyrobila firma z Brna.

„Je to čtvrté kolo z jejich produkce, ostatní stojí v evropských metropolích. Jednorázový vstup stojí sto korun,” popsala mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová. Tamní radnice každým rokem pořádá trhy na Moravském náměstí a Zelném trhu.

Brno netradičním pohledem

Prostor pod ruským kolem radnice pronajala za 220 tisíc korun. „Výrobce tam postavil celou konstrukci, provozuje vyhlídkové kolo a nese za ně veškerou zodpovědnost i náklady. Je to atrakce, takže není třeba stavební povolení. Dodatečně dojednáváme jen povolení od památkářů,” řekla Dobešová.

Projížďka na kole trvá přibližně pět minut a návštěvníkům se nahoře naskytne originální pohled na vánoční Brno. Shora dohlédnou až na Špilberk nebo Petrov.

Na Zelňáku dostává nejvíc prostoru tradice, rukodělné výrobky a řemeslníci. „Této tematice je věnovaných asi šedesát procent stánků,” doplnila Dobešová.

Turbomošt nejen v Brně

K vánočním trhům v Brně za deset let napevno přirostl také Turbomošt. Kombinace horkého jablečného moštu, jablkovice a bylinkového macerátu lahodí místním i turistům. Letos jej najdou na všech čtyřech náměstích.

Jeho autoři ve městě provozují proslulý Bar, který neexistuje nebo Super Panda Circus a pro letošek nachystali další novinku. Ceněný nápoj poslali i do dalších českých vánočních měst. „Spolupracujeme nově se společností Trdlokafe. Lidé si tak dají Turbomošt třeba v Praze, Karlových Varech, Opavě nebo Olomouci,” vyjmenoval spoluautor nápoje Adam Vodička.

Zákazníci si loni poručili Turbomošt ve 180 tisících případech, letos jeho prodejci chtějí atakovat čtvrtmilionovou hranici. Na stáncích přitom nabízejí přes dvacet různých nápojů. „Vyzkoušeli jsme všechny možné druhy. Chutnaly nám moc, až na ten s absintem,” smáli se turisté z Maďarska.

Na trzích však najdou spoustu dalších nápojů s různými názvy, včetně Svoboďáčka, Vozemboucha nebo Lomcováčka.

Téměř do konce roku

Turistické informační centrum ani letos nezapomnělo na novou kolekci vánočních hrnků. Po úspěšné loňské edici Venduly Chalánkové letos vyhrál zakázku anonymní streetartový umělec Timo. „Věříme, že nás vítězní umělci mají rádi, protože při tvorbě dostávají absolutní svobodu,” řekla Janulíková. Na hrncích se objevují motivy psů nebo kaprů, ale také pro Tima typické komiksové bubliny.

Vánoce v Brně letos nabízejí ještě jednu výraznou novinku. Na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí zájemci najdou otevřené stánky až do 28. prosince.

„V předchozích letech jsme dostávali spoustu mailů, ve kterých nás lidé prosili, ať termín protáhneme. Namítali, že si před Vánoci trhy nestihnou tolik užít. Chtěli jsme jim vyhovět,” vysvětlila Janulíková.

Reklama

Související témata:

Doporučované