Hlavní obsah

Jak slaví lidé Vánoce ve světě?

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vánoce slaví lidé po celém světě. Oslavy ale nevypadají všude stejně, každá země má své specifické tradice, dárky se nenadělují ve stejný den a nenosí je ani stejná postava. Jak Vánoce ve světě vypadají?

Článek

Německo

V sousedním Německu se oslavy Vánoc hodně podobají těm českým. Němci si potrpí na zdobení svých domů, betlémy a adventní věnce. Stejně jako u nás německé děti navštěvuje i sv. Mikuláš, který jim dává drobné dárky, pokud byly hodné.

Na Štědrý den navštěvuje domácnosti Weihnachtsmann neboli Vánoční muž s dlouhými zrzavými vousy a naděluje dárky. Tradiční pokrmy se liší napříč regiony. Na vánočních tabulích najdeme smažené ryby, pečené kuře nebo kachnu. Největší hody ale probíhají tradičně až na Boží hod, nikoliv 24. prosince.

Francie

Ve Francii naděluje dárky Père Noël neboli Otec Vánoc. Podobně jako Santa Claus rozdává dětem dárky do připravených punčoch nebo také do připravených bot. Častokrát je také schovává po domově nebo přivazuje na vánoční stromeček.

Tradiční večeře trvá i několik hodin a obsahuje vícero chodů. Nejčastěji se podává pečená husa nebo krocan s kaštanovou nádivkou. Častokrát nechybí ani tradiční francouzské speciality, jako kachní foie gras nebo ústřice.

Itálie

Vánoční svátky začínají na Apeninském poloostrově tradičně až 25. prosince papežovým požehnáním Urbi et Orbi (městu a světu). Ve stejný den se rodiny schází na slavnostní večeři, na které se podává pečené jehně, kuře nebo krocan. Nejznámější sladkou pochoutkou je panettone, vánoční bábovka s rozinkami a ovocem.

Vánoční svátky slaví Italové hlavně setkáváním s rodinou a přáteli. Dárky přichází v některých částech Itálie na řadu až 6. ledna, kdy děti obdaruje čarodějnice Befana. V jiných částech se děti dočkají už na Štědrý den, kdy je navštíví Babbo Natale, postava podobná Santu Clausovi. Důležité jsou v Itálii také betlémy, které tu mají dlouhou tradici a zdobí prakticky každou domácnost.

Španělsko

Španělsko je stejně jako Itálie katolická země, proto se zde hodně dbá na duchovní tradice a oslavu Vánoc jako takových. Například Štědrý den (La Noche Buena) se slaví celý den, který vrcholí pozdní velkou večeří. K ní se podává kachna nebo jehněčí maso. Nesmí chybět ani velké množství místních sladkostí.

Další zvyklosti se liší podle regionů, včetně toho, kdy a kdo nosí dárky. V některých oblastech se děti dočkají až 25. prosince. Tradiční je ale půlnoční mše, na kterou vyráží rodiny po slavnostní večeři.

Velká Británie

V Anglii nenaděluje dárky Ježíšek, ale Father Christmas, který se podobá americkému Santa Clausovi. Na Štědrý den děti věší nejčastěji ke krbu punčochu, ve které najdou na Boží hod dárky.

Tradičním jídlem bývá v Británii krocan s ořechovou nádivkou a puding. Nepředstavujte si ale klasický pudink jako v Česku. Puding připravuje celá rodina dlouho před Vánoci a připomíná svým tvarem spíše bábovku. Ukrývají se v něm také drobné předměty (například mince nebo prstýnky). Který člen rodiny drobnost v pudinku najde, ten bude mít podle pořekadla celý další rok štěstí.

USA

Ve Spojených státech se rodiny schází na společné večeři 24. prosince. Podává se tradiční krocan s nádivkou a několika přílohami.

V USA nosí dárky světoznámý Santa Claus. Brzy ráno 25. prosince sestoupí komínem a nadělí dětem dárky, a to nejen pod stromeček, ale také do připravených punčoch. Děti mu za to předem připraví sušenky a mléko.

Američané si také potrpí na výrazně ozdobené a nasvětlené domy, někteří v dokonalosti výzdoby dokonce pořádají soutěže.

Jižní Amerika

Vánoce v Brazílii jsou podobné těm britským, ale v teplém počasí. Důležitý je vánoční stromeček, který v domácnosti zůstává ještě dlouho po Štědrém dni. Právě 24. prosince se lidé scházejí na velké společné večeře. Nejčastější štědrovečerní pokrm je pečený krocan.

Argentinci většinou nezdobí jehličnaté stromky, ale například palmy nebo stálezelené stromy. Dárky dětem nenosí Santa, ale kůň Magi. Děti mu proto nepřipravují mléko a sušenky jako v USA, ale vodu a seno. K slavnostní večeři se podává pečené sele, ale častokrát také páv.

Austrálie

Vzhledem k časovému pásmu, ve kterém se Austrálie nachází, slaví místní Vánoce mezi prvními na světě. Podobně jako další země na jižní polokouli si Australané během období Vánoc užívají vysokých teplot a svátky tradičně tráví na pláži nebo jinde venku. Na slavnostní večeři si dávají například husu a kachnu, ale také mořské plody a saláty. Na Boží hod ráno je pak navštěvuje Father Christmas, stejně jako v Anglii.

Rusko

Rusové slaví buď pravoslavné Vánoce na svátek Tří králů, nebo už na Nový rok. Rodiny se sejdou v posledním dni roku, obdarují se a jdou slavit další rok. Právě v ten den rozdává dárky Děda Mráz, který po Rusku cestuje z Čukotky a doprovází ho Sněhurka.

Tradičně na vánoční tabuli převládá vepřová pečeně nebo plněné pšeničné taštičky. Doplňuje je salát podobný našemu bramborovému.

Reklama

Doporučované