Hlavní obsah

Vše o Vánocích: Na kdy vycházejí, zvyky a tradice, advent nebo jak vybrat kapra

Foto: Profimedia.cz

Vánoce (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Vše o Vánocích přehledně – na kdy vycházejí Vánoce, otvírací doba obchodů, zvyky a tradice, kdy začínají vánoční trhy nejen v Praze a jaký je význam adventu?

Článek

Význam a historie Vánoc

Původ slova Vánoce vychází ze staroněmeckého výrazu den wihen Nachten, který znamená posvátné noci nebo svaté noci, výraz se v čase změnil na Weihnachten, což jsou česky Vánoce.

Křesťanské Vánoce mají svůj původ v příběhu narození Ježíše Krista. I když datum narození Ježíše Krista není přesně známo, církev spojila oslavy slunovratu právě s narozením Spasitele. Zimní slunovrat se předtím oslavoval jako příslib návratu slunce. Svátek Narození Páně, který vychází na 25. prosince, se šířil z Říma po celém křesťanském světě od 4. století, kdy byly Vánoce uznány křesťanskou církví jako církevní svátky. Vánočním svátkům předchází Štědrý den a jemu ještě advent. Ten vychází ze slova adventus, které znamená příchod a trvá čtyři týdny. Vánoce patří mezi nejvýznamnější křesťanské svátky spolu s Velikonocemi, kdy se slaví zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Jiný význam mají Vánoce pro věřící a jiný pro ateisty. Ateisté berou vánoční svátky jako dny klidu, pohody, času stráveného s rodinou, předávání dárků, ozdobeného vánočního stromku, cukroví nebo štědrovečerní večeře. Vánoční svátky neunikly ani komercializaci, pro výrobce různého druhu zboží nebo obchodníky jsou Vánoce skvělou příležitostí k výdělku.

Na kdy vycházejí vánoční svátky

Na kdy vycházejí Vánoce v roce 2022? A jak je to na vánoční svátky s otvírací dobou obchodů? Přečtěte si následující článek.

Advent

Advent začíná každý rok čtvrtou neděli před 24. prosincemK adventu bezpochyby patří především adventní věnec nebo adventní kalendář. Na kdy vychází adventní neděle v roce 2020 a 2021? Jak má správně vypadat adventní věnec a kdy vznikl adventní kalendář? To se dozvíte v následujícím článku.

Vánoční trhy v Česku

Kde se letos konají vánoční trhy v Praze, Brně nebo Ostravě?

Kdo naděluje dárky ve světě

V Česku naděluje dárky Ježíšek, to všichni víme. Kdo ale naděluje dárky v jiných státech světa, jako je například Anglie, Rusko, Německo, Itálie nebo třeba vzdálená Argentina?

Reklamace dárků

Co si můžeme jako zákazníci dovolit a co si naopak mohou dovolit prodejci?

Jak vybrat kapra

Vánoce bez kapra je pro mnoho českých rodin nemyslitelná představa. Rybí polévka nebo smažený kapr patří tradičně na sváteční tabuli. Poradíme několik triků, jak vybrat tu nejlepší rybu.

Jak probíhají Vánoce v USA

Jak slaví Vánoce Američané, jaké mají zvyky, tradice a co podávají k večeři místo kapra s bramborovým salátem?

Reklama

Související témata:

Doporučované