Hlavní obsah

Vánoce za socialismu. Na co si vzpomínáte a co jste doma neměli?

Podívejte se, jak se slavily Vánoce za socialismu. Na co si vzpomínáte a měli jste doma?Video: Vedran Kovačević

 

Reklama

Vzpomenete si ještě, jak se slavily Vánoce za komunismu? Čím se zdobily stromky, jak se lidé oblékali a s jakými hračkami si hrály děti? Na Vánoce v tehdejším Československu si v rámci výstavy zavzpomínaly i známé tváře a prozradily i své oblíbené vánoční tradice.

Článek

Staré hračky, kuchyň ze 70. let a hlavně dobové nádobí a potraviny. To všechno je k vidění na retro výstavě v Tančícím domě v Praze, kam na tradice svého mládí přišla zavzpomínat známá hlasatelka Marie Tomsová, herečka Petra Černocká nebo zpěvačka Helena Vondráčková.

„Já miluju košíčky plněné kávovým krémem s višní uprostřed s oříškem nahoře, polité čokoládou, to dělá moje maminka. A vzpomínám si, že nikdy nedožily Vánoc, vždycky jsme je snědli dřív,“ prozradila zpěvačka.

Takové dobroty byste v minulosti rozhodně na stole nenašli. Jedly se houby, jáhly, zelí na ochranu před zimnicí, knedlík pro sytost rodiny nebo například i hrách. Naši předkové věřili v sílu kouzelného čísla devět, a proto připravovali na Štědrý večer devět chodů. Něco naprosto nemyslitelného pro Helenu Vondráčkovou, která až do večeře striktně dodržuje půst.

„Štědrovečerní večeře je vždycky klasika: kapr, bramborový salát, rybí polévka a maminčin nepečený koláč Malakoff.“

V minulosti se dokonce chystal jeden talíř navíc – pro náhodného hosta. Po štědrovečerní hostině přicházela na řadu celá škála štědrovečerních zvyků, které předpovídaly budoucnost. Toto „magické čarování“ mělo například zajistit v dalším roce bohatou úrodu, ukázat, jestli budou všichni zdraví, nebo zda se dcera vyvdá.

„Já jsem střevícem neházela, tuhle tradici ani neznám… Ale lili jsme olovo, jak v mém dětství, tak s mými dětmi. Zpívali jsme koledy, musely být prskavky, musely být svíčky,“ svěřila se Marie Tomsová. „Jeden rok, když jsem byla ještě dítě, jsme měli na vánočním stromečku vatu jako sníh a k tomu prskavky a svíčky a ten stromeček chytnul. A tatínek ho prohodil oknem, ale to okno nestihl otevřít. Takže to byly docela rušné Vánoce.“

Zajímá vás, co se na Štědrý večer stalo u Černockých? Podívejte se na úvodní reportáž, která je součástí magazínu Slavní Televize Seznam.

Jak naladit TV Seznam u vás doma?

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Doporučované