Hlavní obsah

Vánoční fotbal a Angličané. Tradice prověřená mezi válečnými zákopy

Foto: Profimedia.cz

Vánoční svátky mají v Premier League svůj zřetelný otisk a naopak. K Vánocům fotbal v Anglii neodmyslitelně patří.

Reklama

Článek

Středověké hry, viktoriánská zábava dělnických mas potvrzená zákonem z roku 1871 a fotbálek německých a britských pěšáků mezi zákopy v roce 1914. Kopání do míče během vánočních svátků má v Anglii obrovskou tradici.

Kdyby měli Angličanům vzít fotbal na Boxing Day, tedy 26. prosince, desítky tisíc lidí by nejspíš na protest vyrazily do ulic. I díky mírnějšímu klimatu, než jaké známe ze střední Evropy, se v Albionu fotbal hraje těsně před vánočními svátky, během nich i kolem Silvestra. „Pro řadu Britů je sledování fotbalu bez přehánění jedním z pilířů vánočních svátků a oslav příchodu nového roku,“ poznamenal šéfredaktor magazínu Football Club Karel Häring.

Autor podcastu Angličan Jiří Hošek přišel s historickou sondou, podle níž se už dosti brutální středověké hry, např. The Royal Shrovetide Village Game, jejíž tradice sahá až do roku 1170, koncentrovaly do období vánočních svátků. Ve viktoriánské době se pak fotbal o Vánocích stal lidovou zábavou dělnické třídy, pro kterou byly zápasy vděčným zpestřením jejich těžkých údělů. „Roku 1871 byl dokonce přijat zvláštní zákon s názvem Bank Holiday Act, který vyčlenil Boxing Day pro lidovou fotbalovou zábavu. A tak je tomu dodnes,“ dodává Hošek.

Bývaly doby, kdy byla termínová listina na Vánoce tak nabitá, že by dnešní kouč Liverpoolu Jürgen Klopp, velký kritik nabitého zápasového kalendáře, asi omdlel. Třeba v roce 1913 porazil LFC 25. prosince Manchester City 4:2, na Štěpána v odvetě podlehl v odvetě 0:1. Den poté Reds museli na hřiště znovu, aby remizovali s Blackburnem 3:3.

Vánoce plodí v Anglii odjakživa silné fotbalové příběhy. V roce 1937 padla při zápase Charltonu s Chelsea na hřiště mlha tak hustá, že rozhodčí poslal hráče do kabin. „Brankáři domácích Samu Bartramovi to ale nikdo neřekl a on dál čekal v šestnáctce svědomitě na útoky soupeře. Charlton měl tehdy silný tým a brankáři prý nebylo divné, že na něj nikdo neútočí. Až hlídkující policista, který šel kolem, mu řekl, že se už 15 minut nehraje,“ rozesmál kolegy Karel Häring.

Krásný vánoční fotbalový příběh se odehrál v zemi nikoho mezi britskými a německými zákopy u belgického Wulverghemu v roce 1914. Během krátkého vánočního příměří tam údajně několik stovek vojáků z obou stran konfliktu sehrálo v těžkých vojenských botách památný přátelák. Britský pěšák Ernie Williams v roce 1983 pro belgickou televizi uvedl, že míč vyletěl z německých zákopů, hrálo se bez rozhodčích a skóre se nepočítalo.

Zajímavá čísla z posledních zápasů Premier League

- Scott McTominay z Manchesteru United se stal prvním hráčem PL, který dal během prvních 3 minut zápasu 2 góly.

- Mohamed Salah přišel na hřiště v 57. minutě a stejně stihl 2 góly dát a na jeden přihrát.

- Kolumbijský stoper Evertonu Yerry Mina dal v Premier League 4 góly a všechny ve 45. minutě.

- Na 7 branek Liverpoolu proti Crystal Palace přihrálo 7 různých hráčů – to se v nejvyšší anglické soutěži ještě nikdy nestalo.

Jiří Hošek se svými hosty Karlem Häringem a Martinem Vaitem z iSport.cz kromě vánočního vyprávění a tradičně emotivního kvízu také komentovali aktuální dění v Premier League. Probrali údajný zájem Arsenalu o slávistické zjevení posledních týdnů Abdalláha Simu nebo budoucnost kdysi největšího talentu anglického fotbalu Dele Alliho. Nechybělo ani sázkařské okénko a tipy na zápasy vánočního kola nejvyšší anglické soutěže, včetně londýnského derby Arsenal–Chelsea.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Doporučované