Hlavní obsah

Vánoční koncerty v pražských památkách se budou streamovat

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Koncerty z pražských památek se uskuteční bez diváků, pořadatelé je budou streamovat přes internet. Hlavní město zrušilo tradiční rozlévání polévky ve Štědrý den na Staroměstském náměstí, mnohde jsou zrušené i vánoční trhy.

Článek

Cyklus vánočních koncertů s názvem Kostelní slavnosti v prostorách sakrálních staveb v Praze 1 připravila ve spolupráci s první městskou částí sopranistka Markéta Fassati. On-line se v pondělí 21. prosince uskuteční koncert v kostele sv. Martina ve zdi, další jsou naplánované na 29. prosince a 3. ledna. Vybrané finanční příspěvky, které jsou dobrovolné, budou věnované kostelu, ve kterém se koncert odehraje.

Praha 3 zve ke sledování on-line přenosu koncertu komorního souboru Consortium Pragense Orchestra. Ten se bude konat v Betlémské kapli v sobotu 19. prosince v 17 hodin a zájemci ho mohou shlédnout na FB městské části. Vánoční program na dálku nabídne i Praha 9, a to spolu s Divadlem Gong. Akce budou k vidění na webu a FB divadla a na FB městské části. Zájemci se na uvedených kanálech mohou podívat na hudební produkci a na pohádku O zapomnětlivém psaníčkovém andělíčkovi. Rybí polévka se letos ve Vysočanech rozlévat nebude.

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK si připravil Advent po síti. Z kostela sv. Šimona a Judy se na YouTube kanálu Pražští symfonikové FOK bude přenášet kromě koncertů také třeba povídání s odborníky o Vánocích doplněné produkcí symfoniků.

Malovaný betlém i s živými zvířaty je k vidění v kostele Panny Marie Vítězné na Malé Straně. Jesličky navíc dozdobily děti, které se zúčastnily předvánočních programů. Betlém z dřevěných figurek, přičemž některé pocházejí zřejmě z konce 19. století, je vystavený v Týnském chrámu na Staroměstském náměstí. Perníkový betlém je zase umístěný v kostele svatého Matěje v Dejvicích. Betlém se skládá asi z 300 ručně zdobených čerstvých perníkových figurek, které jsou oblečené do krojů. Na další rok je odložená třeba výstava betlémů z Třeště, které jsou vyrobené z pařezů a mechu. Ta se konává v Jindřišské věži.

Kvůli vládním opatřením vůči šíření nového koronaviru se omezilo také konání vánočních trhů. Nekonají se například vánoční trhy v Šabachově parku v Praze 6 nebo adventní trhy v Praze 3. Konání trhů letos kvůli covidu-19 zrušil i pražský magistrát.

Reklama

Doporučované