Hlavní obsah

Vánoční nákupy v bodě zlomu. Dárky už si teď raději vyzvedávejte sami, radí kurýři

Rekordní den vánočních zásilek.Video: Petr Švihel

 

Reklama

V pondělí dostali zaměstnanci prosincovou výplatu a e-shopy očekávaly vrchol sezony. Ta se v úterý přelila do laviny zásilek.

Článek

Pokud ještě nemáte nakoupené vánoční dárky a chystáte se pořídit je v internetových obchodech, jistější bude nechat si je poslat z e-shopu na výdejny.

Tento postup už doporučují sami kurýři. Prožívají hektický týden, na jehož začátku dostali lidé výplaty a vzali obchody na internetu útokem. Následující dva týdny budou muset rozvážet přinejmenším o třetinu zásilek víc než obvykle.

„Pondělí bylo slabší, ale dnes to začalo,“ řekl Seznamu Michal Žitňák, kurýr společnosti GLS. Nakupovat na webu příští týden už je podle něho vyloženě loterie, doručení do Štědrého dne není vůbec jisté.

S tím souhlasí i vedoucí depa České pošty Martin Lébl.

„Doporučuji využívat odběrných míst, strašně to řidičům usnadní práci a minimalizuje se riziko, že bude něco nedoručeno,“ dodává Michal Žitňák.

Podle průzkumu, který si zpracovala Asociace pro elektronickou komerci, už se zákazníci začali podle tohoto doporučení chovat. I když většinou stále chtějí dostat zboží z e-shopu až domů, místo aby si jej sami vyzvedli přímo v obchodě nebo v zásilkovnách, postupně ubývá těch, kteří si takto nechávají posílat vánoční dárky.

Hektický úterní předvánoční den kurýrů přibližujeme v úvodní reportáži.

Reklama

Související témata:

Doporučované