Hlavní obsah

Vánoční písně vydávají Patejdl, David i Ledecký, koncerty nebudou

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vánoční písně na svých aktuálních nahrávkách v těchto dnech vydávají Vašo Patejdl, Michal David i Janek Ledecký. Vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru je nedoprovodí koncerty.

Článek

Patejdl natočil své první vánoční album s názvem Moje československé Vianoce. David několik vánočních skladeb připojil k albu sestavenému ze svých oblíbených pomalých písní. Ledecký ke své nahrávce Sliby se maj plnit o Vánocích a 9 dalších letos připojil videoklip A od těch časů a bonusové koncertní DVD. ČTK o tom informovali mediální zástupci umělců.

„Jsou to všechno písničky, které jsem napsal za delší dobu pro různé kamarády ze Slovenska i Čech, a teď jsem si je jako autor nazpíval v češtině i ve slovenštině. Proto jsem to nazval československé album,“ řekl ČTK Patejdl.

Skladatel, zpěvák, textař a zakládající člen skupiny Elán Patejdl psal tyto písně po celou svoji kariéru. Po dokončení muzikálu Voda (a krev) nad vodou pro Divadlo Kalich začal ve svém pražském studiu shromažďovat materiál, ze kterého vznikla autorská vánoční deska. „Nejsou to mé první vánoční písně, dříve jsem některé zazpíval s kolegy a kolegyněmi,“ uvedl ke skladbám složeným v minulosti pro Pavola Hammela, Jána Lehotského nebo Mariku Gombitovou. Na albu jsou také Patejdlovy duety s Heidi Janků a Andreou Zimányiovou. S Janků natočil i klip Adam a Eva v režii Pavla Vrágy.

Vánoční koncerty Patejdla a jeho skupiny se kvůli pandemii letos neuskuteční. „Turné je přeloženo, doufám, že to za rok o Vánocích vyjde,“ podotkl.

Zpěvák a skladatel Michal David sestavil album Moje zapomenuté ploužáky ze svých oblíbených pomalých písní. Připojil k nim několik vánočních skladeb, mezi kterými jsou i duety. Se zpěvačkou Magdou Malou nazpíval skladbu Na křídlech Vánoc a s hercem Filipem Antoniem, který ho ztvárnil v muzikálové parodii Je třeba zabít Davida, má duet Bílé návraty. „Album jsem sestavil z písní, ke kterým mám blízký vztah a které zůstaly ve stínu mých velkých hitů,“ uvedl David, jenž plánované koncerty ke svým 60. narozeninám v O2 areně přeložil na červen příštího roku.

Ledecký album Sliby se maj plnit o Vánocích a 9 dalších vydává poněkolikáté. Letos k němu připojil videoklip A od těch časů a bonusové DVD se záznamem koncertu v pražské Hybernii, kde jeho písně zazněly ve svátečním aranžmá vzniklým ve spolupráci s Nostitzovým kvartetem.

„Album Sliby se maj plnit o Vánocích a 9 dalších vyšlo v roce 1996. A v roce 2004 k němu přibyly ještě dvě písničky. Na koncertech většinou hraji z každého alba tak dvě, tři písničky. Ale na vánočním turné zazní každý rok všech dvanáct,“ uvedl. „Letošní turné mělo být už pětadvacáté. Ale nebude. Tohle DVD a CD je pro ty, co se o vánoční atmosféru nechtějí nechat připravit,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované