Hlavní obsah

Vánoční strom se v Liberci rozsvítil v předstihu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vánoční strom Liberce se dnes na náměstí před radnicí rozsvítil už před slavnostním zahájením adventu, aby lidé na náměstí na slavnostní rozsvícení nečekali. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Článek

Při zahájení adventu bývalo náměstí u radnice i přilehlé ulice v předchozích letech plné, každoročně přicházelo několik tisíc lidí. Letos kvůli koronavirové pandemii byl program jen on-line.

„Venku na náměstí nebylo nic slyšet ani vidět,“ uvedla Kodymová. Strom se rozsvítil už zhruba hodinu a půl před zahájením on-line programu. „Aby se lidé na náměstí nekumulovali při čekání na rozsvícení,“ dodala Kodymová. Na náměstí vpodvečer postávaly u rozsvíceného stromu desítky lidí, on-line přenos na facebooku města měl zhruba 1700 sledujících. Kvůli živému přenosu strom na náměstí na chvíli „zhasl“ a pro diváky sledující přenos krátce před 18:00 znovu rozsvítil. Letošním vánočním stromem Liberce je 14,5 metru vysoká douglaska tisolistá. Jsou na ní ozdoby, které vytvořili obyvatelé města. Na špici stromu je žlutá ochranovská hvězda, symbolická betlémská hvězda s mnoha paprsky.

Adventní program na náměstí u radnice bude letos skromnější kvůli koronavirové pandemii. Trhy začnou v pondělí s třetinou stánků, jsou ve čtyřmetrových rozestupech. Všech 35 stánků by mělo být v provozu od čtvrtka, kdy se v zemi stupeň rizika v protiepidemickém systému PES změní ze čtvrtého na třetí. Od čtvrtka bude také v provozu 25 metrů vysoké ruské kolo s 18 kabinami pro 72 lidí, které je u radnice už postavené. Trhy potrvají do 23. prosince a mají i charitativní charakter, nákupem dobrovolné vstupenky lze přispět na provoz libereckého hospice.

Zachované zůstanou v Liberci tradiční nedělní adventní koncerty, i když zřejmě budou všechny přenášené jen on-line. Nezvyklá bude letos v Liberci Půlnoční o Štědrém dnu. Nebude jako obvykle v kostele sv. Antonína Velikého, ale právě na náměstí u radnice.

„Už se na to moc těším, snad nám bude přát i počasí,“ řekl ČTK arciděkan římskokatolické církve v Liberci Radek Jurnečka. Na obě vánoční mše do hlavního libereckého kostela chodilo v minulých letech každoročně přes 500 lidí. Jurnečka si nevybavuje, že by se někdy mše v Liberci v zimě konala venku. Několik jich mimo kostel bývá v letním období. Každoročně na začátku června Jurnečka žehná městu z nejvýše položeného místa nad Libercem, od kříže z vrcholu Ještědu.

Reklama

Doporučované