Hlavní obsah

Vánoční stromky usychají ve velkém. Některé plantáže přišly o půlku sazenic

Sucho ničí pěstitelům vánočních stromků sazenice. Některým přes léto zlikvidovalo i víc než polovinu letošní výsadby.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sucho a nepravidelné srážky zlikvidovaly pěstitelům vánočních stromků až polovinu letos zasazených sazenic. Vánoce to neohrozí, pěstitelé se snaží ztracené stromečky postupně nahrazovat. Náklady jim však rostou a ceny na tržnicích se příliš nemění.

Článek

Na plantáži nedaleko Hradce Králové převládají jedle kavkazské. Mezi vzrostlými zhruba desetiletými stromky, které už za měsíc skončí ozdobené v obývácích, jsou desítky malých hnědých sazenic. Nejde o žádný nový druh stromku, který by přicházel do módy, ale o jedličky, které nepřežily léto.

Pěstiteli Karlu Teplému, který už 17 let hospodaří na zhruba deseti hektarech, letos uschla zhruba polovina všech sazenic. „Sucha posledních čtyř let jsou nevyzpytatelná. Jaro je dobré, vláha je, takže vysadíme. Ale pak šlus, jsme bez vody. Pak přijde přívalový déšť, kdy sice spadne hodně srážek najednou, ale ke kořenovému systému sazenic se to příliš nedostane,“ popisuje Karel Teplý a ukazuje na stromek, který na jaře sázel. Udělal nové výhonky, ale ty zrezivěly. „Kvůli suchu a teplu nebyl schopný se dát do kupy a do měsíce odešel,“ dodává podnikatel.

Kromě sucha a nepravidelných srážek, je pro sazenice často fatální i slunce. „Spousta jich odchází i kvůli tomu, že slunce má na jaře velkou sílu,“ vysvětluje Teplý.

Zavlažování se nevyplatí

Sdružení pěstitelů vánočních stromků uvádí, že na kvalitě produkce se letos plně projevily důsledky loňského katastrofálního sucha a vláhového deficitu. Podle mluvčího sdružení Františka Valdmana jsou však tyto důsledky čistě individuální. „Záleží na místě, kde plantáže jsou. Někomu letos neuschlo téměř nic, někomu zase téměř všechno. Záleží, jak na daném místě pršelo. Zavlažování se totiž pro pěstování stromků nevyplatí,“ říká.

Jeho slova potvrzuje i Karel Teplý. „Byl by to další vícenáklad, který by šel do ceny stromků už těžko promítnout.“ Nezavlažují ani Městské lesy v Hradci Králové, které prodávají část stromků z vlastních plantáží. „V tomto směru jsme neinvestovali a jsme odkázáni opravdu jen na rozmary počasí,“ říká Aneta Bůžková z oddělení styku s veřejností.

Stromků bude dost

Všichni oslovení však uklidňují, že i přes problémy s počasím bude letos českých stromků na vánočním trhu dostatek a v dobré kvalitě. A pokud jde o budoucnost, pěstitelé se snaží nahrazovat i ty sazenice, které letos uschly. „Každý, kdo má s prosycháním problémy, se snaží něco málo přidat. Sází tak, aby si držel pořád stejnou kapacitu a objem. I tak je tím ale plantáž už narušená, stromky nerostou průběžně tak, jak by to bylo ideální,“ dodává Teplý.

Podle sdružení pěstitelů není jejich letošním největším strašákem sucho, ale konkurenti především z Polska a Dánska. „Jedná se o nepříliš kvalitní stromky, které některé velké firmy používají jako marketingový tah pro přilákání zákazníků do svých prodejen,“ argumentují. Jak ale dodávají, domácí produkce stromků přesto rok od roku stoupá. Výhodou je fakt, že české stromky jsou čerstvější a déle vydrží.

Celé tři čtvrtiny domácí produkce tvoří jedle kavkazská, která je žádaná kvůli hezkému vzhledu, ale i proto, že její jehličí nepíchá. Sdružení už pro letošek zveřejnilo odhadové ceny stromků. Jedle by měla vyjít na 500 až 900 korun, smrčky a borovice by měly stát do pětistovky.

Reklama

Doporučované