Hlavní obsah

Vánoční Znojmo rozezní trubači z věže, punč nabídnou okénka

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Letošní adventní trhy budou pro obyvatele i návštěvníky Znojma kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru jiné. Lidé se nesejdou na náměstí u stánků s punčem ani si nezabruslí na umělém kluzišti.

Článek

Při procházkách městem si ale užijí koledy trubačů znějící z radniční věže a bohatou výzdobu. Oblíbené pochutiny si koupí v otevřených okénkách restaurací. Novinářům to dnes řekl František Koudela, ředitel organizace Znojemská Beseda, kterou město zřídilo pro zabezpečení kulturních a společenských akcí.

Advent ve Znojmě začne poslední listopadovou neděli rozsvícením smrků stříbrných na Masarykově a Horním náměstí. Proti předešlým rokům se však stromy nerozsvítí v jeden okamžik. V centru města připomenou vánoční atmosféru světélky ozdobené ulice. Nově se rozzáří Hradní ulice, pivovar i Enotéka. U té nebude chybět brána se jmelím. Fotostěna s obrazem Josefa Lady a tradiční ohrada s ovečkami se přesune na Masarykovo náměstí.

Lidé nepřijdou ani o kulturní program, i když ten se přenese do online prostředí. „Prostřednictvím videí, živých vysílání a různých tipů na pečení a vyrábění naladíme vánoční atmosféru. Ve spolupráci s Českým rozhlasem Brno přineseme každý týden koncert z prostředí Městského divadla ve Znojmě. V pořadu ‚Ježíšek ze Znojma‘, vysílaném na YouTube kanále Koncerty Českého rozhlasu a na stanici Český rozhlas Brno, se představí interpreti jako Petr Bende, Michal Šindelář nebo Bára Basiková. Zahraje také Cimbálová muzika Antonína Stehlíka, která naváže na letitou tradici svého koncertu 26. prosince,“ uvedl starosta Jan Grois (ČSSD).

Chybět ale budou stánky s občerstvením. „Místo nich otevřou kavárny a restaurace svá okénka. Bude jich dost po celém městě, takže se návštěvníci nebudou shlukovat na jednom místě, ale budou korzovat. V okénkách bude také zdarma k dostání náš speciální balicí papír s motivy města. Brzy zveřejníme gastro mapu s vyznačenými zapojenými podniky,“ dodal Koudela.

Náklady na uspořádání adventních trhů jsou většinou kolem 600 000 korun. Letos je Koudela vyčíslil zhruba na třetinu. Příjmy obvykle město z trhů nemá, protože stánky pronajímá zdarma. Výpadek v rozpočtu tedy neočekává.

Reklama

Související témata:

Doporučované